Tokat’ta faciadan dönüldü! Uçuruma yuvarlanan araç ağaca çarparak durdu! Tokat’ta faciadan dönüldü! Uçuruma yuvarlanan araç ağaca çarparak durdu!

Tokat İl Özel İdaresi, “Sürdürülebilir Çevre, Yaşanabilir Mekânlar” vizyonu kapsamında doğa dostu projelere imza atmaya devam ediyor. Bu bağlamda, Büyükyıldız Köyü’nde Tokat’ta bir ilk olacak şekilde doğal arıtma sistemi kuruluyor.Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (2)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (1)Daha önce İller Bankası desteğiyle yapılan ve yetersiz kaldığı için kullanılmayan fosseptik kuyusu yıkılarak yerine yapay sulak alan sistemi olan doğal atık su arıtma sistemi kuruluyor. Tamamen İl Özel İdaresi’nin öz kaynaklarıyla hayata geçirilen bu sistem, suyun geri kazanılmasını ve arıtımını sağlayarak elde edilen suyun sulamada kullanılmasına olanak tanıyacak.

Ekosistem Reaktörü ve Doğal Filtrasyon
Tokat İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu sistemin Tokat’ta ilk defa uygulanacağı vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaklaşık 4 dönümlük arazi üzerine tamamen İl Özel İdaremizin kendi kaynakları ile Yapay Sulak Alanlarda Bitkiler ile Atık Suların Arıtımı olarak tanımlanan 'Doğal Arıtma Sistemi' kuruyoruz. Kırsal bölgelerde evsel atık su arıtımı için en uygun sistemlerden biri olan bu sistemin ilkini Büyükyıldız Köyü’nde hayata geçiriyoruz.” denildi.Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (4)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (3)Bu yeni sistem, toprak, su, bitkiler, mikroorganizmalar ve atmosferin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylarla sürekli etkileşimde olduğu bir ekosistem reaktörü gibi çalışacak. Bölgenin iklimine ve toprak yapısına uygun bitki türleri seçilerek, atık sulardaki kirleticilerin doğal filtrasyonla arıtılması sağlanacak. Ayrıca, bu sistemin diğer arıtma sistemlerine göre daha ekonomik ve çevre dostu olduğu, herhangi bir elektrik ya da enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı belirtildi.

Tokat’ta Sürdürülebilir Çevre Vizyonu
Tokat İl Özel İdaresi, sürdürülebilir çevre anlayışı çerçevesinde, doğal arıtma sistemini hayata geçirerek hem bölge tarımına hem de çevre sağlığına katkıda bulunmayı amaçlıyor. İl Özel İdaresi yetkilileri, bu projenin Tokat’ta bir ilk olduğunu ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakma vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (5)Tokat’ta ilk olarak Tokat İl Özel İdaresi'nin öz kaynaklarıyla gerçekleştirilen Doğal Arıtma Sistemi’nin bölgeye, tarıma ve çevreye büyük katkı sağlaması bekleniyor.Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (10)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (11)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (9)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (8)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (7)Tokat’ta Bir İlk! Büyükyıldız Köyü’ne Doğal Arıtma Sistemi Kuruluyor (6)

Editör: Mustafa Işık