Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat’ta 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında kutlanan 37. Ahilik Haftası, Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni ile başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Tokat Ahilik Komitesi ve CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından çelenk sunumuyla devam etti. Tokat Ahilik Komitesi üyeleri, program kapsamında Tokat Valiliği ve Belediye Başkanlığına ziyaretlerde bulundu.

Saat 14.00’te Yağıbasan Medresesi’nde Ahilik üzerine bir panel düzenlenecek ve akşam 18.30’da İşeri Dinlenme Tesisleri'nde kuşatma ve plaket töreni yapılacağını, ardından akşam yemeğiyle programın sona erecek.20240925 095947Ahilik Haftası Etkinlikleri Sürüyor
Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Fehmi Çankaya, Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Ahilik Haftamız, bu hafta Pazartesi itibarıyla başladı. Hafta boyunca 81 vilayette çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Cumartesi günü ise Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Kırşehir’de final programı gerçekleştirilecek. İnşallah Ahilik Haftamızın, esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ahilik'in özünü özümseyip, bu kültürü yaşamayı ve yaşatmayı temenni ediyorum."

Etkinliklerin, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladığını belirten Çankaya, aynı gün Tokat Valisi ve Belediye Başkanı’na ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Çankaya, saat 14.00’te Yağıbasan Medresesi’nde Ahilik üzerine bir panel düzenleneceğini ve akşam 18.30’da İşeri Dinlenme Tesisleri'nde kuşatma ve plaket töreni yapılacağını, ardından akşam yemeğiyle programın sona ereceğini belirtti. Çankaya, Ahilik Haftası etkinliklerinin finalinin Kırşehir’de yapılacağını da vurguladı.20240925 100511Ahilik Geleneği ve Ahlaki Değerler
Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan ise Ahilik’in esnaf ve sanatkârlık geleneğinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ahilik, esnaf ve sanatkârlarımızın ahlaki yapılarına yön veren köklü bir gelenektir. Hiçbir sivil toplum örgütü, bu anlamda Ahilik’in sağladığı kadar derin ve köklü bir ahlaki yapı oluşturamamıştır."

Tokatlı gencin traktör sevdası engel tanımıyor! Tokatlı gencin traktör sevdası engel tanımıyor!

Aydoğan, Tokat’ta Ahilik Haftası etkinliklerinin çelenk sunumu ile başladığını ve gün boyunca devam edeceğini ifade etti. Öğleden sonra Yağıbasan Medresesi’nde Ahi Evran Üniversitesi’nden gelen profesörlerin Ahilik üzerine konferans vereceğini söyledi. Akşam saatlerinde ise yılın ahilerine ve sektöre emek veren ustalara plaket ve kaftan takdimi yapılacağını belirtti.20240925 101217Aydoğan, tüm esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftası’nı kutladığını ifade ederken, bu vesileyle Ahilik'ten alınması gereken dersleri yeniden hatırlatmak gerektiğini söyledi:
"Geçmişte olduğu gibi milletimiz, yeryüzünde yeniden liderlik etmeye hazır hale gelecektir. Biz, bunları başarmış bir milletin evlatlarıyız ve gelecekte de aynı başarıları sağlamak için üzerimize düşeni yapmamız gerektiğine inanıyorum."

Törenin ardından Tokat Ahilik Komitesi, Valilik ve Belediye Başkanlığına gerçekleştirecekleri ziyaretler için Cumhuriyet Meydanı’ndan hareket etti.20240925 100308

Editör: Mustafa Işık