Sıhhat Aile Sağlığı Merkezi Aile Hakemi Dr. Fatih Batan, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği hakkında Tokat Hürsöz’e özel bir röportaj verdi. Yeni düzenlemelerin sağlık hizmetlerinde önemli değişiklikler getirdiğini belirten Batan, özellikle nüfus düşürülmesinin ve akılcı ilaç kullanımının sağlık sistemine olumlu etkileri olduğunu vurguladı.
Nüfus Düşürülmesinin Faydaları
Yeni yönetmelikle birlikte, her bir aile hekimine kayıtlı vatandaş sayısı 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü. Dr. Batan, bu değişikliğin aile hekimleri ve vatandaşlar arasındaki ilişkileri güçlendireceğini, hekim başına düşen hasta sayısının azalmasıyla, vatandaşlara ayrılacak zamanın arttığını belirtti. Bu düzenlemenin, kronik hastalıklar ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerin daha etkin yapılmasını sağladığını ifade etti.
Akılcı İlaç Uygulaması
Yönetmelikte öne çıkan bir diğer önemli konu ise akılcı ilaç kullanımı. Akılcı ilaç kullanımı, bireylerin klinik bulgularına ve kişisel özelliklerine göre uygun ilaçların, uygun doz ve sürede verilmesi olarak tanımlanıyor. Dr. Batan, bu uygulamanın temel amacının, bireylerin sağlığını korumak olduğunu söyledi. Ayrıca, yanlış reçetelerin ve uygunsuz ilaç kullanımının önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Kronik Hastalık İzlemleri ve Hedefler
Yeni yönetmelikte bahsedilen kronik hastalık izlemleri de önemli bir yer tutuyor. Dr. Batan, Sağlık Bakanlığı’nın, kronik hastalıkların tarama ve izlemlerinin, kanıta dayalı rehberler doğrultusunda aile hekimlikleri tarafından yapılmasını teşvik etmek amacıyla Hastalık Yönetim Platformu (HYP) uygulamasını geliştirdiğini belirtti. Bu düzenleme ile hipertansiyon, diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların düzenli takibinin yapılmasının amaçlandığını, bunun da bireylerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlayacağını ifade etti.Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği, sağlık hizmetlerinde vatandaşların daha kaliteli ve etkili bir şekilde hizmet almasını sağlamak için önemli adımlar atıldığını gösteriyor.