Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Tokat Teknopark İş Birliği ile düzenlenen ‘Yabancı Öğrencilerimiz Dış Ticaret Elçileri’ proje tanıtım ve sertifika programı gerçekleştirildi.
Taşlıçiftlik kampüsü 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi, Turkuaz Salonda düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Fatih YILMAZ, OKA Genel Sekreteri Mehlika DİCLE, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim YÜKSEL, Tokat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fatih GÖKDERE, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Tokat Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan POLATCI yapmış olduğu açılış konuşmasında üniversite olarak Tokat sanayisine katkı sunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. POLATCI, ‘Yabancı Öğrencilerimiz Dış Ticaret Elçileri’ projesi ile ilgili ayrıntılı bilgileri dinleyicilere aktardı. Destek ve katkılarından dolayı Rektör Fatih Yılmaz’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
OKA Genel Sekreteri Mehlika DİCLE yapmış olduğu konuşmada projenin nasıl başladığına değinerek aşama kaydetmekten duyduğu memnuniyeti belirtti. Bölgenin kalkınması ve ihracat kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden DİCLE, uluslararası öğrencilerin dış ticaret yetkinliklerinin artırılmasının önemine işaret etti. OKA hakkında da bilgiler aktaran DİCLE, katkılarından dolayı Rektör Yılmaz’a teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Rektör Prof. Dr. Fatih YILMAZ konuşmasında üniversitede eğitim gören 3 bin 700’ü aşkın uluslararası öğrencinin dış ticaret alanında önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip olduklarını belirtti. Rektör Yılmaz “son yıllarda ülkemizin Afrika açılımı politikası doğrultusunda, Afrika kıtasıyla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye yönelik birçok ticari anlaşma yapıldı. Ancak, bu anlaşmaların daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi için dil bilgisine ve dış ticaret konularında temel düzeyde bilgiye sahip aracılık hizmeti sunacak insan kaynağına ihtiyaç ortaya çıktı. İşte bu noktada, üniversitemizdeki uluslararası öğrencilerimizin değerini daha da iyi anlıyoruz” dedi. Projenin Tokat ve çevresinde faaliyet gösteren firmaların dış ticaret yapma isteklerine cevap verecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlamayı amaçladığını belirten Rektör Yılmaz, üniversitede eğitim alan uluslararası öğrencilerin bu alanda önemli bir köprü vazifesi görebileceklerini söyledi. “Ülkemizin ve bölgemizin dış ticaret alanındaki potansiyelini daha da artırmak için önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” diyerek paydaşlara teşekkür etti. Katılımlarından dolayı konuklara ve öğrencilere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmalar sonrasında Mustafa TUNÇ tarafından Uluslararası öğrencilerin kısmi zamanlı çalışma süreçleri ile ilgili Sosyal Güvenlik Girişleri hakkında bilgiler aktarıldı. Firmaların ve öğrencilerin yapması gerekenler anlatıldı.
Programda uluslararası öğrencilerden Omar Sis ve Pate Mub tarafından Senagal’in ticaret potansiyeli ve ülkemiz ile hangi alanlarda ihracat ve ithalat yapılabileceği hakkında bilgiler aktarıldı. Sonrasında ise sertifika törenine geçildi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 8-17 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen “Uluslararası Öğrencilere Yönelik Dış Ticaret Eğitimi”ne katılan ve başarılı olan öğrencilere Protokol tarafından sertifikaları takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.