Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, vergi adaleti ve etkinliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Şimşek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz," dedi. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtti.

Şimşek, UTTS’nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını belirtti. Bu sistem sayesinde akaryakıt satışlarında taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilecek. Uygulama 1 Ocak 2025'te başlayacak ve araç plakalarının elle girişi yapılamayacak. Sisteme dahil olmayan belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak.

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunuyor. Bu taşıtların 2,5 milyonu özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullanıyor ve bu sistemler üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. UTTS'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılmasıyla, taşıt tanıma sistemi kullanmayan 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması öngörülüyor. Toplamda, 8 milyon aracın sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak izlenecek.

Artvin’de keşfedilen bal, köylünün yeni gelir kapısı oldu Artvin’de keşfedilen bal, köylünün yeni gelir kapısı oldu

Bireysel araç sahipleri ise ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabilecek. Bakan Şimşek, sistemin akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir altyapı olarak tasarlandığını belirtti. Taşıtların yakıt depo giriş ağzına "taşıt tanıma birimi" adı verilen cihazlar, akaryakıt pompalarındaki tabancalara ise "taşıt tanıma okuyucusu" yerleştirilecek. Bu cihazlar aracılığıyla edinilen taşıt kimlik bilgisi kasaya güvenli şekilde iletilecek.

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına bu cihazları taktırmaları zorunlu olacak. UTTS kapsamında, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması gerekecek. Şimşek, bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde akaryakıt istasyonlarının gereken her türlü desteği vermesinin önem taşıdığını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi