Tokat’ta tavuk sevgisi, çeşitli meslek grubu çalışanlarını biraya getirdi. Uzun yıllardır hobi olarak süs tavuğu besleyen hayvanseverler dernek çatısı altında topladı. İşten arta kalan zamanlarını tavuk ve horoz besleyerek geçiren hayvanseverler faaliyetlerini ülke geneline taşımayı hedefliyor.
Yaklaşık 6 yıldır sultan tavuğu yetiştiren Oğuz Özçelik, sultan tavuğunun fiyatının 2 bin 500 TL’ye kadar çıktığını söyledi. Fiyatı kadar görüntüsü ile de dikkat çeken sultan tavuğunun özelliklerini sayan Özçelik, ``Sultan tavuğu, Osmanlı döneminden bize miras kalmış bir hayvandır. Belli özellikleri vardır. Hayvanın tepesi düzgün, gagası beyaz olmalı. Horozda ise sakal olmalı, ayaklar 5 parmak, paçası düzgün ve tek renk olmalı. Fiyatları bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Yumurta fiyatları ise 20 TL’den başlıyor. Sultan tavuğu, Osmanlı saraylarından, 1850 yılında İngiltere’ye gidiyor. Bizadan tekrar getirmişiz. Ve tekrar çoğalmış. Çok dikkat çekici bir hayvan olduğu için meraklısı çok`` diye konuştu.

``365 günde 364 yumurta yumurtluyor``
Tokat Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiriciliği Derneği Başkanı Mustafa Coşkun, Guiness Rekorlar Kitabı`na girmiş 365 günde 364 yumurta yapan tavuklardan beslediğini ifade ederek, ``Yumurta ve et kombine bir ırktır. Genellikle yumurtasını satıyoruz. Diğeri ise sussex bu da İngiltere ırklı bir tavuktur. Et kombine ve yumurtacı bir ırktır. Her iki ırkın da yumurta verimi çok yüksektir. Yumurta adet fiyatları 10-15 TL arasında değişiyor. Tavukların anaç 1+1’leri 750- bin TL arasında değişiyor. Bakımı zor. Kendimizden fazla bakıyoruz. Her gün temizliğini yapıyoruz`` dedi.
Yaklaşık 1 yıl önce açılan derneklerinde üye sayısının 50 kişiyi bulduğunu ifade eden Coşkun, ``Şu anda emin adımlarla ilerliyoruz. Federasyona üyeliğimizi de yaptık. Hobi amaçlı başladık. Amacımız tavuk sevgisini ev hanımlarına ve çocuklara aşılamak. Maddi beklentimiz yok. Yakında hayvanlarımız kimlikli olacak. Hem yurt içinde hem yurt dışında yarışmalar olacak. Biz de güzel bir şekilde temsil edeceğiz inşallah`` şeklinde konuştu.

``Hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyoruz``
Sabelpoot ırkı tavuk besleyen Temel Murat Yılmaz ise kalp desenli tavukların fiyatlarının rengine göre değiştiğini bin 500 TL’ten 4 bin TL’ye kadar çıktığını yumurtasının ise 15 ile 45 arasında değiştiğini kaydetti. İngiltere menşeili zibrit tavuğu beslediğini ifade eden Ömer Akgül, yumurtaların rengine göre fiyatının değiştiğini söyledi.
Ahmet Ödübek ise brahma ırkı tavuk beslediğini, yumurta veriminin 150 adet olduğunu belirterek, ``Bu hayvanları çocukluğumuzdan beri besliyoruz ve bir adım öteye taşımak için gayret gösteriyoruz. Kümeslerimize çocukları, okulları davet ediyoruz ve bu sevgiyi elimizden geldiğince aşılamaya gayret ediyoruz`` dedi.
Yokohama cinsi Japon dövüş horozu besleyen Mehmet Bingöl dernek olarak horoz dövüşüne karşı olduklarını ifade ederek, ``Yaklaşık 6 yıldır profesyonel olarak bu işi yapıyoruz. Bu hobi insanları her türlü kötü alışkanlıktan uzak tutar. Herkese tavsiye ederim. En azından balkonlarında bir tane güvercin veya kanarya beslesinler. Çocuklarımıza bu sevgiyi aşıladıktan sonra inanın daha yaşanılır bir dünya olacaktır`` ifadelerini kullandı.