Topçu ve Aydın, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, SGK tarafından verilen sigorta kartlarında belirtilen işe giriş tarihlerinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemesinin yarattığı mağduriyeti vurguladı. Federasyonun açıklamasında, bu durumun sadece Türkiye'ye özgü bir sorun olduğu, dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, "Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır" denildi. Federasyon, sigorta kayıtları ile e-Devlet üzerinde görünen ilk işe giriş tarihlerinin emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini talep etti.

Sonbaharda pekmez kazanları kaynamaya başladı! Sonbaharda pekmez kazanları kaynamaya başladı!

Açıklamada ayrıca, kadın doğum borçlanmasındaki haksızlığa dikkat çekildi. "Bilindiği gibi kadın doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce işe giriş olması gerekiyor. Ancak staj/çıraklık girişi, konu kadın doğum borçlanması olduğunda işe giriş kabul ediliyor ve doğum borçlanmasına izin veriliyor. Bu çifte standartlar bizleri mağdur etmektedir" denildi.

Topçu, konuşmasında mücadelenin hiçbir siyasi düşünce ile bağlantısı olmadığını, tamamen hak arayışı olduğunu belirtti. "Bizim mücadelemiz gerçek bir hak mücadelesidir. Elimize verilen o sigorta kartlarındaki tarihlerin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini istiyoruz. Devletimize yakışan bu büyük haksızlığı ve mağduriyeti sona erdirmektir" dedi.

Kocaeli'deki basın açıklamasına katılanlar arasında Gebze Emeklilere Mücadele Dernek Başkanı Nuh Erdoğan ve diğer staj mağdurları da yer aldı. Katılımcılar, bu haksızlığın giderilmesi için mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.

Federasyonun açıklamasında, 1986’da çıkan 3308 Sayılı Yasanın, sosyal güvenlik kapsamındaki hak kayıplarına neden olduğu ve bu nedenle mağdur oldukları ifade edildi. Zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından verilen sigorta kartlarının, sonrasında sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemesi nedeniyle kandırıldıklarını belirttiler. Federasyon, fiili olarak çalıştıklarını, maaş aldıklarını ve sigorta kayıtlarında da bu durumun açıkça görüldüğünü vurguladı.

Federasyon, yurtdışında aynı şartlarda staj ve çıraklık yapan bir kişinin Türkiye’ye geldiğinde bu başlangıç tarihini işe giriş olarak saydırabildiğini, ancak Türkiye'deki vatandaşların bu haktan mahrum bırakıldığını belirtti. Kadın doğum borçlanmasındaki haksızlığa da dikkat çeken federasyon, bu durumun yıllardır devam eden mağduriyetlerin bir başka örneği olduğunu ifade etti.

Topçu, mücadelelerinin haklı ve kararlı bir şekilde devam edeceğini belirterek, “Elimize verilen SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihimiz sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Devletimize yakışan bu büyük haksızlığı ve mağduriyeti sona erdirmektir” dedi. Basın açıklaması, staj ve çıraklık mağdurlarının haklarını alana kadar mücadeleye devam edecekleri mesajıyla sona erdi.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer