Adana’da yaşayan 46 yaşındaki Figen Diçsoy, staj mağduriyeti nedeniyle yaşadığı zorluklar yüzünden yaşamına son vermek istediğini belirtti. İkiz çocuk annesi Diçsoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) Alo 150 hattını arayarak staj sigortasının emeklilik başlangıcı sayılmadığını, bu durumun kendisini büyük maddi ve manevi sıkıntılara sürüklediğini ifade etti. Ayrıca, eşinin kanserle mücadele ettiğini ve bu süreçte bunalıma girdiğini belirten Diçsoy, çaresiz kaldığını dile getirdi. CİMER’e yapılan bu ihbarın ardından polis ekipleri Diçsoy’ün evine gelerek kendisini ikna etmeye çalıştı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde eğitim programları yeniden şekilleniyor! Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde eğitim programları yeniden şekilleniyor!

Figen Diçsoy, 1996 yılında Adana Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi’nde Bankacılık bölümünde zorunlu staj yaptığını ve haftanın üç günü bir iş yerinde staj görüp, iki günü ise okulda eğitim aldığını söyledi. O dönemde öğretmenlerinin kendilerine verdikleri SSK Sicil Kartı’nın emeklilikte önem kazanacağını söylediklerini hatırlatan Diçsoy, ancak yıllar sonra staj sigortasının emeklilik için başlangıç sayılmadığını öğrendiğini belirtti. “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım” diyen Diçsoy, staj ve çıraklık sigortasının başlangıç olarak sayılması gerektiğini vurguladı.

Staj ve çıraklık sigorta mağdurları, Türkiye genelinde seslerini duyurmak ve emeklilik haklarına erişmek için dernekleşip federasyon çatısı altında birleşti. 18 ilde örgütlenen mağdurlar, çeşitli eylemlerle sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor. Staj dönemlerinde sadece sağlık ve iş kazası sigortalarının ödenmiş olması, emeklilik primlerinin yatırılmaması nedeniyle bu süreçler emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmıyor. Bu durum, staj mağdurlarının emeklilik haklarından yararlanamamalarına neden oluyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer