Tokat’ın önceki dönem şehr-i eminlerinden İnş. Müh. Nizamettin Aydın, Tokat’a yapılması gerekenlere dair fikirlerini beyan etti. Valilik Binası, Cumhuriyet Meydanının nasıl değerlendirilmesi üzerine de görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

            Eski Tokat Belediye Başkanı İnş. Müh. Nizamettin Aydın’ın “ŞEHRİMİZİN (Tokat) BEKLEDİĞİ HİZMETLER” başlıklı makalesi şöyle oldu:           

Şehrimizin (Tokat) beklediği hizmetler

İnşaat Müh. Nizamettin Aydın

(Tokat Eski Belediye Başkanı)

Yıkılan Valilik binasının, yeniden aynı yere yapılıp yapılmamasının tartışıldığı bu günlerde, konuyla ilgili düşüncemle birlikte, bu güzel şehrimiz için önümüzdeki yıllarda yapılması gerektiğine inandığım hususları da, detaylandırmadan ana hatlarıyla hemşerilerimin bilgisine arz etmek istedim. Umarım faydalı olur:

Uzun yıllardır, Valilik ve Belediye binası için hep DSİ ile stadyumun yerini düşünmüşümdür. Kara yolu üzerinde bulunan iki köşeye yapılacak görselliği, gösterişliliği, yeşil alanı, oturma grupları, otoparkı ve oyun alanlarıyla fark edilir bir güzelliğe sahip olacak bu iki binanın, içine kapalı şehrimizin tanınıp bilinmesine katkı yapacağını düşünüyordum. Ancak yıkılan Valilik binasının yeniden yapımı acil hale geldiği için en azından şimdilik düşündüklerimin mümkün olamayacağını görüyorum.

Öyleyse ne yapalım? Düşünceme göre yeni Valilik Binası, yıkılan Köy hizmetleri binası, Şeker Şirketinin binası ve yıkılan eski Valilik lojmanının yerine yapılması uygun olacaktır. Zaman içinde spor salonunun da oradan kaldırılıp, (Zaten Karayolu üzerinde yeni bir spor salonu inşaatı devam etmektedir.) Valiliğin etrafının daha ferah ve aranılan bir mekân haline getirilebileceğini düşünüyorum. Tabi ki, burayı hazırlarken şehrin otopark ihtiyacını da göz ardı etmemek gerek.

Gelelim yıkılan Valilik binasının yerine. Burası GOP Bulvarının sağı ve soluyla beraber düşünüldüğünde, şehrin ortasında ve her şehre nasip olmayacak 20.000 metrekare gibi harika bir alan ortaya çıkıyor. Bu alan Ülkemizin önemli yüksek mimarlarınca değerlendirildiğinde şehir merkezinin, Karşıyaka’ya kayışında önemli bir fren görevi yapacaktır. Bulvarın doğusunda kalan alan yaklaşık 10 bin metrekare olup, buranın altına da yaklaşık 400-450 araçlık otopark yapılabilir.

Diğer hususlara:

1-Eski Niksar yolu kavşağına alt geçit yapılmalı. (Sığmıyor diyenler, Turhal ilçemizde yapılan iki adet alt geçide baksınlar.)

2-Dimes Kavşağı ile Atatürk Köprüsü kavşağına alt geçit yapılmalı. (Bu iki kavşak da Karayolu üzerinde olduğundan Karayollarına yaptırılabilir.)

3-Aslında Eski Niksar Yolu Kavşağına yapılması gereken alt geçit de Karayollarına yaptırılabilirdi. Ancak zamanın Belediye Başkanı GOP Bulvarını Karayollarından Belediyeye aldığı için bu şans kaybedildi.)

4-Vasfını çok büyük oranda kaybeden Toptancılar Sitesi acilen kamulaştırılıp halkımızın hizmetine uygun bir mekân haline getirilmelidir.

5-Bedestenlioğlu yolunun karayoluyla kesiştiği kavşaktan itibaren Kuzey ulaşım yolu açılmalıdır.

6-GOP Bulvarını farklı noktalarından çevre yoluyla irtibatlar sağlayıp, şehir trafiği yönlendirilmelidir.

7-Tokat-Niksar- Ünye yolu bir an önce bitirilip ilimize ve şehrimize ulaşım kolaylaştırılmalıdır.

8-Tokat-Zile-Çorum yolu bir an önce bitirilmelidir.

9-Tokat- Turhal demiryolu bağlantısı yapılmalıdır.

10-Çamlıbel tüneli bir an önce yapılmalıdır.

11-Uçak seferleri artırılmalıdır.

12-Hızlı tren için Yıldızeli’nde bir aktarma istasyonu kurulmalıdır.

13-Yeni bir Otobüs terminali de düşünülmelidir.

14-Meydan projesi bir an önce bitirilmelidir.

15- Orman İşletme Müdürlüğünün şehrin ortasında olmasını gerektiren hiçbir sebep göremiyorum. Hatta şehir trafiğinden çıkış zaman kaybına sebep olacağından, yangına ulaşmada gecikme olacaktır.

Not: 7-8-9-10-11-12. ve 13. Maddelerin gerçekleştirilmesi, şehrimizin bilinmesini, tanınmasını ve bu şehre gelinmesini hayli kolaylaştıracağı için, her yeri tarih kokan şehrimiz hak ettiği ilgi ve alakayı görecektir.  

Şimdilik benden bu kadar.