stanbul'da faaliyet gösteren ve kökeni Trabzon'un Of ilçesine dayanan Sarallar Organize Suç Örgütü, Türkiye'deki en büyük ikinci organize suç örgütü olarak biliniyor. Liderliğini zaman içinde değiştiren örgüt, 1990'lardan bu yana çeşitli liderlerle anılmış ve Türkiye'nin mafya tarihinde önemli olaylara karışmıştır. Peki, Sarallar Kimdir? Sarallar çetesi lideri kim? Sarallar Holding ne iş yapar? Sarallar mafya nereli? Sarallar lideri nereli, tutuklandı mı? Sarallar çetesi kimdir? İşte detaylar...

Sarallar Kimdir?

İstanbul kökenli ve Trabzon’un Of ilçesine dayanan Sarallar Organize Suç Örgütü, Türkiye'nin en büyük ikinci organize suç örgütlerinden biri olarak bilinir. Liderliğini Burhanettin Saral ve Ümit Saral'ın üstlendiği bu örgüt, 2021 verilerine göre 347 silahlı mensubuyla dikkat çekmektedir.

Sarallar Organize Suç Örgütü'nün siyasi yönelimi ülkücü çizgidedir ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesine göre geniş bir taraftar kitlesine sahiptir. Grup, 90'lı yıllardan 2005'e kadar Hüseyin Saral tarafından yönetilmiş, ardından Burhanettin Saral liderliğine geçmiştir. Örgütün 2022'deki devlet operasyonuyla 169 üyesi adliyeye sevk edilmiş ve eski liderlerinin cezaevinde olması nedeniyle yeni isimlerin öne çıktığı belirlenmiştir.

Eski liderlerden Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Ali Kaplan, Mehmet Ulu, Osman Tellioğlu, Mustafa Fazlıoğlu ve Tamer Çağlar'ın operasyon sonrası örgütün yeni liderleri arasında olduğu belirlenmiştir.

Sarallar, 2004'ten beri Karadenizli mafya örgütü Şahinler ile kanlı çatışmalarla ünlüdür. Bu çatışmalara daha sonra katılan İstanbul Bahçelievler Çeteleri, Şahinlerden yana taraf alarak çatışmalara dahil olmuştur.

Sarallar Organize Suç Örgütü'nün tarihçesi, Trabzon'un Of ilçesindeki Sarıalioğlu ailesinde filizlendiği bilgisini içermektedir. 1998'de Of ilçesinde meydana gelen bombalı saldırı olayı, örgütün kamuoyuna duyulmasına neden olmuştur. Hüseyin Saral'ın 2001'de tutuklanıp gizemli bir şekilde serbest bırakılmasına kadar uzanan bu tarihçe, örgütün geniş taraftar kitlesiyle dikkat çeken bir yapıya evrildiğini göstermektedir. 2004-2017 yılları arasında Sarallar'ın Şahinler ve Şirinler örgütleriyle yaptığı çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi felç kalmıştır.

Örgüt içinde lider değişiklikleri ve çatışmalarla dolu geçmişe sahip olan Sarallar Organize Suç Örgütü, 2022'deki devlet operasyonuyla tekrar gündeme gelmiştir. Bu operasyon, örgütün iç yapısında değişikliklere ve yeni liderlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. İş insanı Erdal Acar'ın öne çıkması ve operasyonun detayları, örgütün gündemdeki yerini belirlemiştir.

Sarallar Mafyası'nın lider ve yöneticilerinin profiline bakıldığında, 2005'te liderliği Burhanettin Saral'a devreden Ümit Saral, Yakup Kerem Saral, Burhanettin Saral, Barış Saral, Zafer Saral gibi önemli isimler dikkat çekmektedir. Özellikle operasyon sonrası Erdal Acar'ın öne çıkması ve işadamı kimliğiyle bilinmesi, örgütün içindeki çeşitli rolleri ve etkileşimleri göstermektedir.

Sarallar-Şahinler Çatışması (2004) ve Tümör Operasyonu (2022) gibi önemli olaylar, örgütün geçmişini ve günümüzdeki konumunu anlamak adına kritik noktalardır. Bu olaylar, Sarallar Organize Suç Örgütü'nün Türkiye'nin mafya tarihinde önemli bir aktör olduğunu ve devletin mücadele operasyonlarıyla şekillendiğini göstermektedir.

Sarallar çetesi lideri kim?

1. Hüseyin Saral Dönemi (1990'lar - 2005)

  • Hüseyin Saral: Örgütün kurucusu ve ilk lideri. 1990'lı yıllardan 2005'e kadar liderlik yapmış, 2005 yılında hayatını kaybetmiştir.

2. Geçiş Dönemi (2005 - 2006)

  • Ümit Saral: Hüseyin Saral'ın ölümünden sonra intikam için oluşturulan timlerin liderlerinden biri. Sarallar-Şahinler çatışmasında önemli rol oynamış ve 2017 yılında tutuklanmıştır.

  • Yakup Kerem Saral: Hüseyin Saral cinayeti sonrasında oluşturulan intikam timinin liderlerindendi. Sedat Şahin'in adamı Cüneyt Koçak cinayetinde 2005 yılında tutuklandı. 2014'te Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin’i öldürtmesiyle ünlüdür. Vedat Şahin cinayeti sonrasında yurtdışına kaçmıştır.

3. Burhanettin Saral Dönemi (2006 - 2019)

  • Burhanettin Saral: Hüseyin Saral'ın ardından örgütü yöneten isim olarak ön plana çıkmıştır. 2006 yılında liderlik yapmaya başlamış, Sarallar-Şahinler çatışmasında ateşkes antlaşmasında masaya oturan kişiydi. Birçok kez tutuklanıp serbest bırakıldı. 2019'da yakalandı ve halen cezaevinde bulunmaktadır.

4. Geçiş Dönemi (2019 - 2022)

  • Barış Saral: Sarallar içinde Sedat Şahin’e suikast yapmaya yeltenmiş bir isimdir. Suikast hazırlığı yaparken başka bir olaydan yakalanarak 2021’de tutuklandı. Halen cezaevinde bulunmaktadır.

5. Alaattin Saral Dönemi (2022 - Günümüz)

  • Alaattin (İlyas) Saral: 2022’de gerçekleştirilen operasyonlarda lider olarak belirlendi. Tutuklanamadı ve firari durumda bulunmaktadır.

6. Erdal Acar Dönemi (2022 - Günümüz)

  • Erdal Acar: Sarallar’a katılmadan önce işadamıydı. 2022’de gerçekleştirilen operasyonla tutuklandı ve hakkında örgüt yöneticiliği ve nitelikli yağma suçundan dava açıldı. Örgüt içinde 'sosyete sorumlusu' olarak tanımlanmaktadır.

7. Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu

  • Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu: Hüseyin Saral'ın sağkolu olarak bilinen Büyüksarıalioğlu, örgüt içinde bir infazda hayatını kaybetmiştir.

Bu kategorilendirme, Sarallar Organize Suç Örgütü'nün lider değişimleri ve zaman içindeki evrimini belirginleştirmek amacıyla yapılmıştır.

Sarallar lideri nereli, tutuklandı mı?

İstanbul Büyükçekmece Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı'nın koordinasyonunda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyon, Özgür Saral liderliğindeki organize suç örgütüne karşı gerçekleştirildi. İstanbul ve İzmir'de eş zamanlı olarak düzenlenen "Kafes Operasyonu"nda, Sarallar grubu üyeleri yakalandı mı, detayları soruşturma süreci ortaya çıkaracak.