Tarım ve Orman Bakanlığı, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 31. maddesi ve Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin ilgili hükümleri gereğince, sağlığı tehlikeye düşürme, taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen firmalar ve ürünleri kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. 02 Ekim 2024 tarihli duyuruya göre, çeşitli süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ ve yabancı madde karıştırılması gibi uygunsuzluklar tespit edildi ve duyuruldu.

Tost peynirinde sağlık tehdidi

17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü hatırlatıldı. Bu kapsamda Tokat'ın Turhal ilçesinde faaliyet gösteren Kevser Peynir Gıda Sanayi A.Ş. üretimi Parti-Seri No: 337 yarım yağlı kahvaltılık tost peynirinde natamisin tespiti yapıldığı kaydedildi.

Natamisin Nedir?

Natamisin, gıda ürünlerinde özellikle küf ve maya gelişimini önlemek amacıyla kullanılan, E-235 kodlu bir koruyucu gıda katkı maddesidir. Antibiyotik özelliğiyle bilinen natamisin, raf ömrünü uzatmak için peynirler, sucuk ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyve suyu, yoğurt ve şarap gibi ürünlerde de bazı ülkelerde kullanılmaktadır.

Kullanımı Yasak Mı?

Türkiye’de, Gıda Kodeksi'ne göre natamisin, sert ve yarı yumuşak peynirlerin yanı sıra kurutulmuş sosislerin yüzeyine 1 mg/dm² oranında uygulanabilir, ancak 5 mm’den daha derin kısımlarda bulunmamalıdır. Natamisin toprakta bulunan Streptomyces natalensis bakterisinin fermantasyonuyla elde edilmektedir.

İnsan Sağlığına Zararı Var Mı?

Natamisin hücre zarını etkileyerek hücrenin geçirgenliğini bozar ve hücre içi pH dengesinde değişikliklere neden olabilir. Fazla kullanımda insan sağlığına zarar verebileceği bilinmektedir, ancak doğru dozda kullanıldığında toksik etki göstermemektedir.

Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünler

Bakanlık tarafından yapılan laboratuvar kontrolleri sonucunda, özellikle süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ karıştırılması gibi ciddi uygunsuzluklar ortaya çıktı. Tokat'ın Erbaa ilçesinde faaliyet gösteren iki süt ürünleri firması, bu duyuruda yer alan firmalar arasında yer aldı. Bu firmaların tereyağı ürünlerinde bitkisel yağ tespiti yapıldı ve ürünlerinin halk sağlığı açısından tehlike oluşturabileceği belirtildi.

Tokat'ta Eğitim Sendikalarından Ortak Basın Açıklaması: "Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na İtiraz Ediyoruz!" Tokat'ta Eğitim Sendikalarından Ortak Basın Açıklaması: "Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na İtiraz Ediyoruz!"

Bakanlığın duyurusunda 'Çadır Süt ve Süt Ürünleri ve Erbaa Süt ve Süt Ürünleri firmalarına ait tereyağı ürünlerinde bitkisel yağ tespit edilmiş olup, bu durum tüketiciye sunulan ürünlerin kalite standartlarına uygun olmadığını göstermektedir. Çadır Süt ve Süt Ürünleri firmasında, 15 Nisan 2024 tarihli parti numarasına sahip tereyağı ürününde bitkisel yağ tespit edilmiştir. Benzer şekilde, Erbaa Süt ve Süt Ürünleri Muammer Subaşı firmasının 24 Mart 2024 tarihli tuzsuz tereyağı ürününde de bitkisel yağ tespit edilmiştir.' dendi.

Tüketiciler Dikkatli Olmalı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin güvenli gıda tüketimi hakkını korumak için çalışmalarına devam edeceğini belirterek, halkın bu tür konularda bilgilendirilmeye devam edileceği kaydedildi.

Muhabir: Esengül İşleroğlu