2024 yılı son çeyreğine girilirken, ABD merkezli Global Firepower tarafından yapılan araştırma, Orta Doğu'nun en güçlü ordularına sahip ülkeleri yeniden gündeme taşıdı. Bölgedeki artan gerilimler ve özellikle İran ile İsrail arasındaki son gelişmeler, orduların kapasitesine olan ilgiyi artırdı. Global Firepower'ın hazırladığı listeye göre Türkiye, Orta Doğu'nun en güçlü ordusuna sahip ülke olarak bir kez daha zirvedeki yerini korudu.

ENAG Eylül Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı ENAG Eylül Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Türkiye Birinci Sırada

Araştırmada, orduların aktif personel sayısı, sahadaki hareket kabiliyeti, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin büyüklüğü gibi birçok farklı kriter dikkate alındı. Türkiye, bu kapsamlı kriterler doğrultusunda Orta Doğu'nun en güçlü askeri gücüne sahip ülke olarak değerlendirildi. Türkiye'nin sahip olduğu büyük kara, hava ve deniz kuvvetleri kapasitesi, ülkenin bölgedeki stratejik önemini pekiştiriyor.

İran ve Mısır İlk Üçte

Listenin ikinci sırasında İran yer alırken, üçüncü sırayı ise Mısır aldı. İran’ın özellikle balistik füze kapasitesi ve bölgesel nüfuz alanları, bu güçlü konumunu pekiştiren faktörler arasında sayılıyor. Mısır ise büyük bir nüfus ve güçlü bir kara ordusuyla bölgede önemli bir askeri aktör olarak öne çıkıyor.

İsrail Dördüncü Sırada

İsrail, listede dördüncü sırada yer aldı. Teknolojiye dayalı savunma sistemleri, İsrail ordusunun en dikkat çeken unsurlarından biri. İsrail'in hava savunma kabiliyeti ve nükleer caydırıcılık kapasitesi, askeri gücünü öne çıkaran başlıca faktörler arasında yer alıyor.

Lübnan Son Sırada

15 ülkenin yer aldığı listede, Lübnan en son sırada yer aldı. Sınırlı askeri bütçesi ve düşük hareket kabiliyeti, Lübnan'ın ordusunu zayıf kılan faktörler arasında bulunuyor.

1- Türkiye
2- İran
3- Mısır
4- İsrail
5- Suudi Arabistan
6- Irak
7- Birleşik Arap Emirlikleri
8- Suriye
9- Katar
10- Kuveyt
11- Umman
12- Ürdün
13- Yemen
14- Bahreyn
15- Lübnan

Muhabir: Esengül İşleroğlu