Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle dünya turizminde adını duyurmaya devam ediyor. Travelshop Turkey Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Silk Road Museum Oteli Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kalender’in öncülüğünde başlatılan İstanbul, Kapadokya, Hattuşa, Zile ve Tokat Eğitim & Tanıtım Turu kapsamında 40 farklı ülkeden uzman tur operatörü yetkilisi Tokat’a geldi. Sekiz gün sürecek olan bu etkinlikte Tokat’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri uluslararası turizm sektörüne tanıtılıyor.

Kalender, etkinlikle ilgili olarak Tokat Hürsöz muhabiri Mustafa Işık’a yaptığı açıklamada, Tokat’ın turizm potansiyeline dikkat çekerek bu tür organizasyonların hem ülkemize hem de Tokat’a büyük katkı sağladığını belirtti. Turizm sektöründe daha etkin olabilmek adına yapılan bu girişimlerin Tokat’ı dünya sahnesine taşıyacağına inandığını dile getiren Kalender, şehrin keşfedilmeyi bekleyen birçok değeri olduğunu vurguladı.Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.25 (2)

"Tokat, Keşfedilmeyi Bekleyen Bir Hazine"
Murtaza Kalender, Tokat’ın tarihi zenginliklerine ve doğasına vurgu yaparak, şehrin ekoturizm ve gastronomi açısından büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti. Kalender, “Tokat'ı tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz bu etkinlikte bugün çok özel anlar yaşıyoruz. Şehrimize 10’dan fazla ülkeden 40 seçkin tur operatörü geldi. Amacımız Tokat’ı dünya turizmine kazandırmak, çünkü Tokat yaklaşık 900 yıllık bir tarihe sahip. Bunun yanı sıra doğası, kültürü, gastronomisi ve sağlık turizmi ile keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Tokat, özellikle ekoturizm ve gastronomi alanında dünya çapında önemli bir destinasyon olabilir.” dedi.

Kalender ayrıca, Tokat’ın bu tanıtım çalışmaları sayesinde uluslararası arenada daha bilinir hale geleceğini ve şehrin turizm gelirlerinin artacağını belirtti. “Tokat’ın tanıtımına büyük önem veriyoruz. Bu çalışmalardan hemen maddi bir karşılık beklemiyoruz, ancak gelecekte bu çabalarımızın meyvesini alacağımıza inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Zeki Demirkubuz'un Son Filmi "Hayat" Türkiye'yi Oscar'da Temsil Edecek Zeki Demirkubuz'un Son Filmi "Hayat" Türkiye'yi Oscar'da Temsil Edecek

"Hedefimiz 500 Bin Turist"
Tokat’ın turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için uzun vadeli planlar yaptıklarını ifade eden Kalender, şehrin potansiyelinin farkında olduklarını ve bu hedef doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. “Hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Tokat’a 500 bin turisti getirmek. Tokat’ın kültürel zenginliklerini ve doğal güzelliklerini dünya çapında tanıtmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bugün burada yaptığımız tanıtım çalışmaları belki maddi anlamda hemen karşılık bulmayacak ama karakterimizin ve emeğimizin karşılığını alacağız.” diye belirtti.

Kalender, Tokat'ta turizme yönelik yeterli farkındalığın oluşmadığını ve bu farkındalığı artırmanın büyük bir sorumluluk olduğunu ifade ederek, “Tokat’ta bir inanmamışlık var; bizim amacımız bu inanmamışlığı kırıp şehrin potansiyelini insanlara göstermek. Bugün gerçekten dünya Tokat’tan konuşuyor.” dedi.

"Turizm, Tokat İçin Büyük Bir Fırsat"
Turizmin Tokat için önemli bir ekonomik kalkınma aracı olduğuna değinen Kalender, turizmi bacasız sanayi olarak nitelendirdi. Bu sektörün sadece kendisinin sorumluluğu olmadığını, tüm Tokatlıların ve Türkiye’nin bu fırsata sahip çıkması gerektiğini vurguladı. “Turizm bacasız sanayidir. Tokat için de bu anlamda büyük bir fırsat. Ancak bu sadece benim görevim değil; sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve halk olarak hepimiz bu sektöre sahip çıkmalıyız. Çünkü turizm Tokat’a çok büyük bir katma değer sağlayabilir.” dedi.

"Tokat, Açık Hava Müzesi Olarak Tanıtılıyor"
Tanıtım turu kapsamında, Tokat’ın tarihi ve kültürel mekanları, doğal güzellikleri ve gastronomi ürünleri uluslararası misafirlere tanıtıldı. Kalender, etkinlik kapsamında Tokat’ın açık hava müzesi olarak ilan edilmesinden sonra şehirdeki kültürel ve tarihi yerleri ziyaret ettiklerini belirtti. “Bugün Tokat’ın doğasını, bağlarını, bahçelerini ve gastronomisini keşfettik. Tokat kebabı, gözleme ve Tokat sarması gibi lezzetler denedik. Tokat’ın zengin mutfağını dünyaya tanıtmak için önemli bir adım attık. Ayrıca, el yazması baskılar yaparak Tokat’ın el sanatlarına da dikkat çekildi.” dedi.

"Tokat’ı Daha Görünür Hale Getireceğiz"
Kalender, Tokat’ın turizm potansiyelini tüm dünyaya tanıtma konusunda büyük bir kararlılık içinde olduklarını belirterek, şehrin doğal ve kültürel değerlerinin daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi. “Tokat’a gelen insanlar çok memnun ayrılıyor. Beklentileri düşük olduğu için Tokat’ı sadece küçük bir şehir gibi düşünüyorlar. Ancak müzeleri gezip, sokaklarda dolaşınca, Taşhan’da bir kahve içince, Balca Mağarası’nı ve Kaz Gölü’nü görünce ‘Vay be, Tokat’ta bunlar da varmış!’ diyerek hayranlıklarını dile getiriyorlar. Elimizde adeta bir mücevher var; bu mücevheri daha görünür hale getirmemiz gerekiyor.” dedi.

Tokat’ın tanıtımı için uluslararası platformlarda daha fazla içerik üretmeleri gerektiğini söyleyen Kalender, “Tokat’ı tanıtırken, bazı insanlar ‘Tokat’ diye Google’da arama yapıyor ama çok az bilgi bulabiliyor. Bu yüzden uluslararası platformlarda tarihimiz, kültürümüz ve potansiyelimizi daha fazla anlatan makaleler yazmamız gerekiyor. Çünkü elimizde gerçekten büyük bir değer var, ancak bunu dünyaya göstermek için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

"Başarının Bedelini Şimdi Ödüyoruz"
Murtaza Kalender, sözlerini ünlü bir üstadın şu sözüyle bitirdi: “Başarının bedelini şimdi ödemezsen, ömür boyu ödersin.” Tokat’ı tanıtmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini ve gelecekte bu çalışmaların karşılığını alacaklarına inandıklarını belirten Kalender, Tokat’ın uluslararası turizmde hak ettiği yere gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.26Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.26 (2)Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.26 (1)Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.25 (1)Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.24 (2)Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.22Whatsapp Image 2024 10 03 At 11.56.21

Editör: Mustafa Işık