Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Tokat Hürsöz'e yaptığı açıklamalarda, ilde eğitim alanında yapılan yatırımlar ve Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kır, "Yıl içerisinde ilimizde yeni yapılan 91 okul binası var. Deprem güçlendirme çok önemli çünkü deprem bölgesinde bulunuyoruz. İlimizde kırk iki binada güçlendirme çalışması yapıldı. Şu anda yapımı devam eden yirmi dört okul binamız var ve çoğu bitme aşamasına geldi. İki tane güçlendirme çalışmamız da devam ediyor. İnşaat olarak ihale yapılmış ama henüz başlanmamış beş tane projemiz var. Bu projeler de ihale aşamasında. Yaz döneminde ise okullarımızda onarım, bakım, küçük onarım, büyük onarım çalışmalarımızı başlattık ve şu anda devam ediyor. Eylül ayına kadar okullarımız hazır hale gelecektir." dedi.Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (0)Kır, 2024 yılının eğitim açısından farklı bir yıl olacağını ve Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli çerçevesinde yirmi altı dersin müfredatının değiştiğini belirtti. "Şu anda tamamen Milli Eğitim Bakanlığı olarak buna yoğunlaştık. Biz de ilimizde bu Maarif modelini uygulamaya geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu uzun soluklu bir çalışma." dedi.

Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli ile ilgili olarak Kır, dünya genelinde hızlı bir değişim yaşandığını ve bilgiye erişim yollarında büyük değişiklikler olduğunu vurguladı. "Bizim de bu bilgiye ulaşma ve bilgiyi yönetme, değerlendirme konusunda çocuklarımızı üst düzey beceri sahibi kılmak için müfredatımızda bir paradigma değişimi yapmamız gerekiyordu. Bakanlığımız bunun hazırlıklarını yaptı. Bizlerle de paylaştı. Biz de görüşlerimizi bildirdik. Şu anda öğretmenlerimizi bu konuda hizmet içi eğitime alıyoruz." diye ekledi.Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (1)Kır, yeni müfredatın felsefesini anlamak ve branşlarında yapılan değişiklikleri görmek üzere öğretmenlerin mesleki çalışmalar dönemi kapsamında eğitim aldıklarını belirtti. Ayrıca, illerde her branştan öğretmenleri bilgilendirecek eğitici eğitmenlerin de hizmet içi eğitim merkezlerinde eğitimlerine devam ettiğini söyledi. "Bizim müfredatlarımızdaki konular çok fazlaydı, diğer ülkelerin iki katı konu vardı. Bu konuların seyreltilmesi, azaltılması gerekiyordu. Bakanlığımız da bu çalışmayı başlattı. Bazı derslerde yüzde elliye varan azaltmalar, bazılarında daha az ama ortalama yüzde otuz beş konularda azalma gerçekleştirildi." dedi.Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (3)Yeni müfredat değişikliklerinin ders saatlerinde bir düşüşe yol açmadığını ve konuların seyreltildiğini belirten Kır, öğrencilerin bilgiyi yönetmeleri ve öğrenmeyi öğrenmeleri konusunda beceri temelli bir eğitim anlayışına geçildiğini ifade etti. "Öğretmenlerimiz zaten bunun olduğunu biliyorlardı. Böyle bir müfredat değişimi gündeme geldiğinde hızlı bir şekilde ayak uyduracağımız konusunda ben tereddüt etmiyorum. Şu anda hazırlıklarımız devam ediyor. Eğitimlerimiz devam ediyor. Bununla birlikte kitaplarımızın asıl hazırlıkları da devam ediyor. Gelecek sene yirmi altı derste bu kitaplarımız hazır hale gelecek." diye konuştu.

Müfredat değişimlerinin okul öncesi, birinci sınıf, beşinci sınıf ve dokuzuncu sınıflarda gerçekleştirildiğini belirten Kır, kademeli olarak önümüzdeki yıllarda diğer kademelerde de müfredat değişimlerinin yapılacağını söyledi.

TOGÜ’de 2023-2024 Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi TOGÜ’de 2023-2024 Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Editör: Mustafa Işık