Milletvekili Kadim Durmaz, kadınların Türkiye’de muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi olma hakkını 26 Ekim 1933 tarihinde Köy Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle kazandığını belirtti. 
        Durmaz, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kadınlar 26 Ekim 1933 tarihinde Köy Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi olma hakkı kazandı. Gül Esin, 2 Kasım 1933 yılında 32 yaşındayken Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demircidere Köyü’nde (bugünkü adıyla Karpuzlu ilçesi) yapılan seçimler sonrasında, Türkiye’nin ilk kadın muhtarı seçildi. Muhtarlar demokrasinin kılcal damarları ve yerel siyasetin en küçük halkasıdır. Gündelik hayatın merkezinde yer alan muhtarlar partiler üstüdür. Muhtarlık müessesesi demokrasimizin ilk halkası ve vatandaşlarımızın devlete ihtiyaç duyduğu anda çaldıkları ilk kapıdır. Devlet ile vatandaş arasında önemli bir köprüdür. İnsan merkezli yönetim mirasımızın eseri olan muhtarlık, yaklaşık iki asırlık geçmişiyle çok işlevsel ve önemli bir müessesedir. 31 Mart 2024 tarihinde ilimizde köy ve mahalle muhtarlığına seçilen çalışma arkadaşlarım kadın muhtarlarımızla bir araya geldik.  Tokat Valimiz Sn. Abdullah Köklü’yü makamında ziyaret ettik.” Dedi. 

Akbank müşterilerine kötü haber! Akbank müşterilerine kötü haber!

Ziyarete Görümlü Kasabası’nın tek kadın muhtarı katıldı!

Ziyarette, Görümlü Kasabası’nın tek kadın muhtarı olan Ağgül Çoban da yer aldı. Çoban, Görümlü Kasabası Şehit Tuncay Çoban Mahallesi muhtarı olarak, il genelindeki kadın muhtarlar ile birlikte Vali Köklü’yü ziyaret ettiklerini belirtti ve Vali Köklü’ye teşekkür etti. 


 

Editör: Elvan Mert