Memur-Sen Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, kadına yönelik şiddetin küresel bir problem olduğu vurgulanarak, çözümün kök nedenlerle mücadele ve toplumsal uzlaşıdan geçtiği belirtildi.
“Kadına Yönelik Şiddet Tüm Dünyanın Ortak Sorunudur”
Komisyon, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olduğunun altını çizdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu sorun, sadece ülkemizin ya da bölgemizin değil, tüm dünyanın ortak problemidir. Yapılan araştırmalara göre dünyada her üç kadından biri, yani yaklaşık 736 milyon kadın, hayatında en az bir kez yakınları tarafından şiddete maruz kalmaktadır.”
Korkutucu İstatistikler
Açıklamada dünya genelindeki kadına yönelik şiddet oranlarına dikkat çekildi:
- İnsan kaçakçılığı mağdurlarının %72’si kadın ve kız çocuklarıdır.
- Avrupa Birliği’nde her 10 kadından biri 15 yaşından itibaren siber zorbalığa uğramaktadır.
- OECD ülkeleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, %36 oranıyla kadına şiddette 4. sıradadır.
- Brezilya’da her 11 dakikada bir kadın tecavüze uğramaktadır.
- Hindistan’da kadınların %79’u, Vietnam’da %87’si, Kamboçya’da %77’si taciz mağdurudur.
Savaş ve Çatışmalar Kadınları Daha Çok Etkiliyor
Kadına yönelik şiddetin en acımasız boyutunun savaş ve çatışma ortamlarında yaşandığı ifade edilerek, özellikle Filistin ve Doğu Türkistan’daki zulme dikkat çekildi. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarında binlerce kadının hayatını kaybettiği, Çin’in toplama kamplarında ise on binlerce Uygur Türkü kadının sistematik işkenceye maruz kaldığı belirtildi.
Kadın Emeğine Saygı ve Şiddetin Önlenmesi
Açıklamada, kadınların iş hayatında da şiddetle karşılaştığına vurgu yapıldı. Kadın emeğinin ucuz ve güvencesiz iş gücü olarak görülmesine karşı mücadele edilmesi gerektiği belirtilerek, şu öneriler sıralandı:
- Kadınların analık haklarının korunması,
- Kreş hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması,
- Aile dostu vergi uygulamaları,
- Esnek çalışma modelleri ve ücretli izinlerin artırılması.
“Kadın, Toplumun Temel Taşıdır”
Türk toplumunda kadının özel bir yere sahip olduğu belirtilen açıklamada, tarihimizdeki kadın liderlerin örnek alınması gerektiği vurgulandı. Kadına yönelik her türlü şiddetin reddedildiği ifade edilerek, toplumsal uzlaşının ve ortak mücadele anlayışının önemine dikkat çekildi.
“16 Günlük Aktivizm Kampanyasına Çağrı”
Memur-Sen Kadın Komisyonu, 25 Kasım’dan 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar sürecek 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında tüm sivil toplum örgütlerini, kamu kurumlarını ve kamuoyunu, ortak bir söylem ve eylem birliğine davet ederek, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlıyız. Şiddetin bahanesi olamaz ve hiçbir türüne müsamaha göstermeyeceğiz.” denildi.