18 Ağustos Kim Milyoner Olmak İster Yarışmacısı 16 yaşındaki Mehmet Ensar Çalışan hakkında aramalar yapılıyor. Peki, 16 yaşındaki yarışmacı Kim Milyoner Olmak İster'de nasıl yarışmacı oldu? Mehmet Ensar Çalışan kimdir kaç yaşında ne iş yapıyor?

Mehmet Ensar Çalışan kimdir?

Mehmet Ensar Çalışan 16 yaşında, Denizli'de doğmuş ve Ankara’da yaşıyor. Eğitim hayatına lise düzeyinde devam eden Mehmet Bey, Türkiye’nin en genç girişimcisi olduğunu ve kendi kurduğu teknoloji şirketinde yönetim kurulu başkanı olarak çalışmalarına devam ettiğini belirtiyor. 16 yaşındaki yarışmacı Kim Milyoner Olmak İster'de 18 yaşından küçükler yarışmacı olarak başvuramadıkları halde Mehmet Ensar Çalışan mahkemece kazai Rüst kararı aldığı için katılabildi. 

Mehmet Ensar Çalışan, Yerli EEG Başlığı Üretimi İçin Şirket Kurdu

Teknopark Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) 10. sınıf öğrencisi Mehmet Ensar Çalışan, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığını yerli imkanlarla üretmek için önemli bir adım attı. Çalışan, henüz 15 yaşında olmasına rağmen NeuraTurk Teknoloji ve Elektronik AŞ adında bir şirket kurarak AR-GE çalışmalarına odaklandı.

İlham Kaynağı Neuralink ve Yerli Üretim Hedefi

AA muhabirine konuşan Çalışan, şirketin adını girişimci Elon Musk'ın beyin ara yüzü teknolojisi üzerine çalıştığı Neuralink'ten ilham alarak koyduğunu belirtti. Hedefi ise Türkiye'deki EEG başlıklarının yurt dışından temin edilmesine alternatif olarak yerli üretim sağlamaktı. Çalışan, Teknopark Ankara'da bulunan şirketinde 4 kişilik bir ekiple AR-GE çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Selçuk Bayraktar’ı Örnek Alıyor

Selçuk Bayraktar'ı örnek aldığını vurgulayan Mehmet Ensar Çalışan, yerli teknoloji üretme konusundaki kararlılığını ifade etti. Çalışan, Bayraktar'ın 2005'te İHA teknolojisi üzerine çalışmaya başladığı dönemde kimsenin bu alana inanmadığını hatırlatarak, EEG başlıklarının da benzer bir süreçten geçeceğini belirtti. 16 aylık bir AR-GE sürecinin ardından ürünü disleksi rehabilitasyonu üzerine çalışan şirketlere satmayı planladıklarını söyledi.

Yatırımcı Arayışı ve Destek Çağrısı

Çalışan, projelerinin uzun soluklu bir süreç olduğunu ve bu noktada yatırımcı desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Ülkemizde yüksek teknoloji projelerine gençlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade eden genç girişimci, kendisine destek olan tüm yetkililere teşekkür etti.

Akademik Hedefleri ve Girişimcilik Başarıları

Mehmet Ensar Çalışan, daha önce TEKNOFEST 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Engelli Dostu Kategorisi'nde derece elde ettiğini belirtti. Hedefinin Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde mühendislik okumak olduğunu dile getirirken, başarının sırrının ne için çalıştığını bilmek olduğunu vurguladı.

TTK Kozlu Müessesesinde yarı mekanize üretim panosu açıldı TTK Kozlu Müessesesinde yarı mekanize üretim panosu açıldı

Teknopark Ankara'dan Genç Girişimcilere Destek

Teknopark Ankara İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, genç girişimcilere projelerini geliştirmeleri için kuluçka merkezi ile destek verdiklerini belirtti. Gültekin, meslek lisesi ve Teknopark'ın entegre çalıştığını ve bu sayede daha bilgili ve teknolojik altyapıya sahip gençlerin yetiştiğini söyledi. Teknopark Ankara'nın şu anda 320'ye yakın firma barındırdığını ve savunma sanayisinde olduğu gibi medikal sektöründe de ilerlemek istediklerini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ