ATV’nin sevilen dizisi Kuruluş Osman, yeni sezonuyla izleyicileriyle buluştu. Dizinin 6. sezonu, heyecan dolu bölümleriyle izleyicilerin ilgisini çekerken, yeni sezonda diziye katılan karakterler de merak konusu oldu. Bu karakterlerden biri de Karesi Bey. Peki, Kuruluş Osman Karesi Bey kimdir? Gerçek tarihte Karesi Bey kimdir? Ali Sürmeli kaç yaşında ve nerelidir? İşte tüm detaylar.

Kuruluş Osman Karesi Bey Kimdir?

Kuruluş Osman dizisinde Karesi Bey, Karesi Beyliği’nin lideri olarak yer alıyor. Tarihi kaynaklara göre, Karesi Bey, 13. ve 14. yüzyılda yaşamış ve Karesi Beyliği’nin kurucusu olarak bilinmektedir. Gerçek adı İsa Bey olan Karesi Bey'e "Kara İsa Bey" lakabı verilmiştir. Karesi Bey, o dönemde Marmara ve Adalar Denizi kıyılarına hakim olmuş ve bir donanma kurarak denizcilik faaliyetlerini geliştirmiştir. Onun bu stratejisi, Türklerin denizlerdeki varlığını güçlendirmiştir.

Mor ve Ötesi, akustik performansla İş Sanat’ta sahnede! Mor ve Ötesi, akustik performansla İş Sanat’ta sahnede!

Karesi Bey’in en önemli özelliklerinden biri, Moğol baskısından kaçan Türkmenlere kapılarını açarak beyliğin nüfusunu artırması ve bölgesel gücünü sağlamlaştırmasıdır. Tarihçilere göre, Karesi Bey 1330 yılında vefat etmiştir. Karesi Beyliği, daha sonra Osmanlı Devleti'nin kontrolüne girmiştir ve Osmanlı'nın genişlemesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kuruluş Osman Dizisinde Karesi Bey'i Kim Canlandırıyor?

Kuruluş Osman dizisinde Karesi Bey karakterini, usta oyuncu Ali Sürmeli canlandırıyor. Ali Sürmeli, diziye kattığı güçlü oyunculuk performansıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Ali Sürmeli Kimdir?

Ali Sürmeli, 7 Nisan 1959 tarihinde Bingöl’ün Solhan ilçesinde doğmuştur. Zaza kökenli olan Sürmeli’nin ailesi aslen Muş’un Varto ilçesine bağlı Onpınar köyünden gelmektedir. Babası postacı olduğundan, çocukluğu boyunca Türkiye’nin birçok farklı ilinde yaşamıştır. Eğitim hayatına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Devlet Konservatuvarı'nın "Tiyatro" bölümünde devam eden Sürmeli, 1985 yılında buradan mezun olmuştur.

Kariyerine tiyatro oyunlarıyla başlayan Ali Sürmeli, Dostlar Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları gibi önemli sahnelerde yer almış ve Türkiye’nin en tanınmış oyuncularından biri olmuştur. Tiyatrodaki başarısını sinema ve televizyon dünyasına da taşıyan oyuncu, Deli Yürek, Kurtlar Vadisi Pusu, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi pek çok dizide rol almıştır.

Ali Sürmeli, özellikle sert ve karizmatik karakterlere hayat vererek, Türk televizyon ve sinema tarihinde iz bırakan oyuncular arasında yer almıştır. Son olarak Kuruluş Osman dizisinde Karesi Bey rolüyle seyirci karşısına çıkmıştır.

Ali Sürmeli Kaç Yaşında? Nerelidir?

Ali Sürmeli, 2024 yılı itibariyle 65 yaşındadır. Doğum yeri Bingöl, Solhan’dır ancak aslen Muş Varto kökenlidir. Türkiye'nin farklı şehirlerinde yetişmiş olan Sürmeli, sanat hayatına tiyatroyla başlamış ve birçok sinema, televizyon projesinde yer almıştır.

Ali Sürmeli’nin Oynadığı Diziler ve Filmler

Ali Sürmeli, kariyeri boyunca pek çok dizi ve filmde rol almıştır. İşte bunlardan bazıları:

  • Deli Yürek (1999)
  • Kurtlar Vadisi Pusu (2009-2012) - Zaza Dayı
  • Çarpışma (2019) - Cansız
  • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (2020) - Doğan Baba
  • Adım Farah (2023) - Orhan Koşaner
  • Kuruluş Osman (2024) - Karesi Bey

Ali Sürmeli’nin sinema kariyerinde de önemli yapımlar yer almaktadır. Özellikle Mucize, New York’ta Beş Minare, Beyaz Melek gibi filmlerle sinemaseverlerin beğenisini kazanmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ