Vali Köklü'den Gazilere Teşekkür ve Minnet Mesajı Vali Köklü'den Gazilere Teşekkür ve Minnet Mesajı

İlk olarak Haziran ayında Almanya’nın Berlin şehrinde tespit edilen varyant, kısa sürede üç kıtada sağlık otoritelerini alarma geçirdi. Uzmanlar, bu varyantın havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirterek, henüz salgının başlangıç aşamasında olduğu uyarısında bulunuyor.

Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü müdürü Dr. Eric Topol, XEC'nin şu an Kovid-19’un baskın türü olma yolunda ilerlediğini belirtti. Topol, bu varyantın kış aylarının gelmesiyle birlikte daha hızlı yayılma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, küresel çapta dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk Havalarda Baskın Hale Gelebilir

Kovid veri analisti Mike Honey'e göre, Omikron varyantının bir alt soyu olan XEC, özellikle Avrupa'da "oldukça hızlı" bir şekilde yayılıyor. Slovenya'da Ağustos ayında enfeksiyonların yüzde 10’undan fazlasını oluşturan XEC varyantı, ülkede dikkat çekici bir artışa neden oldu. Bilim insanları, soğuk havaların etkisiyle bu varyantın yayılma hızının daha da artacağını öngörüyor.

Grip ve Soğuk Algınlığına Benzer Semptomlar

XEC varyantı, KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının karışımı olarak tanımlanıyor. Bu yeni varyant, grip ve soğuk algınlığına benzer semptomlara yol açıyor. Semptomlar arasında yüksek ateş, öksürük, tat veya koku kaybı, nefes darlığı ve aşırı yorgunluk yer alıyor.

Mevcut aşılar ve hatırlatma dozlarının XEC varyantına karşı da etkili olduğu ve ciddi hastalıklar ile hastaneye yatışlara karşı koruma sağlayacağı belirtiliyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu