Havaların soğumasıyla birlikte Türkiye’de milyonlarca vatandaş, artan ısınma maliyetleriyle karşı karşıya. Doğalgaz ve elektriğe yaz aylarında yapılan yüzde 38 zam, ısınma maliyetlerini katlarken, birçok vatandaş kömüre yöneldi. Ancak kömür ve soba fiyatlarındaki yüzde 30-40 artış, vatandaşların bütçesini daha da zorluyor. Satıcılar, kömürün artık tonla değil torbayla alındığını belirtiyor.

Isınma Yükü Altında Zorlanan Vatandaşlar

TÜİK’in 2023 verilerine göre, Türkiye’de vatandaşların yüzde 19’u evini ısıtamazken, bu oran yoksulluk sınırının altında geliri olan hanelerde yüzde 43.2’ye yükseliyor. Ekonomik zorluklar, özellikle kış aylarında derin yoksulluğu daha görünür hale getiriyor. Evlerinde sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri olan vatandaşların yüzde 32’si, ısınma konusunda büyük zorluk yaşadığını dile getiriyor.

Kömürden Battaniyeye Geçiş

İzmir Kömür Satıcıları Derneği Başkanı Mustafa Düzyol, vatandaşların artık kömürü tonla değil torbayla aldığını, çünkü nakit sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti. Düzyol, “Artık kömür bile alamayan vatandaşlar battaniyeyle ısınmaya çalışıyor” dedi. Geçen yıl 5 bin lira olan kömür fiyatının bu yıl 6 bin 500 liraya çıkması, dar gelirli kesimleri iyice zorladı.

Savcı Yavuz Engin Yenidoğan Çetesi'nin istediğini yaptı! Savcı Yavuz Engin Yenidoğan Çetesi'nin istediğini yaptı!

Yeni Zam Korkusu

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, doğalgaz ve elektrikte yılbaşında yeni bir zam yapılabileceğini belirterek, “Zam yapılmadı diye rahatlamasın kimse, yılbaşında birikimli zam yapmaları yüksek olasılık” dedi. Deniz, acilen vatandaşların alım gücünün artırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet