Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürürlüğe koyacağı bu düzenlemeyle, elden yapılan kira ödemelerine ceza uygulanacak. Buna göre, kiranın aylık tutarının yüzde 10'u baz alınarak hesaplanan ceza, 5 bin TL’nin altında kaldığı durumlarda hem ev sahibi hem de kiracıya 5’er bin TL’lik “özel usulsüzlük cezası” kesilecek.

Bankadan Ödeme Zorunlu Olacak

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen düzenleme, kira ödemelerinin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiriyor. Bu kapsamda kısa süreli konut kiralamaları dahil tüm kira ödemelerinin belgelerle tevsik edilmesi gerekecek. Aksi takdirde hem ev sahipleri hem de kiracılar ceza ödemek durumunda kalacak. GİB’in hazırladığı tebliğ taslağına göre, zorunluluğa uymayanlara aylık bazda ceza kesilecek. Bu ceza her bir işlem için ayrı ayrı uygulanacak.

5 Bin TL’lik Ceza Örnekleri

Taslağa göre, elden kira ödemesi yapıldığı tespit edilen taraflara ciddi yaptırımlar gelecek. Örneğin, Ayşe Hanım evini Ahmet Bey’e 25 bin TL’ye kiraladı ve bu tutarın 15 bin TL’sini elden aldı. Bu durumda her iki taraf da ayrı ayrı 15 bin TL (3x5 bin TL) ceza ödeyecek. Eğer kiracı, ödemeyi takip eden beş iş günü içinde durumu Gelir İdaresi’ne bildirirse ceza kesilmeyecek.

Sonbaharda pekmez kazanları kaynamaya başladı! Sonbaharda pekmez kazanları kaynamaya başladı!

7 Bin TL Üstü Ödemeler İçin Yeni Düzenleme

Ayrıca, 7 bin TL üzerindeki her türlü tahsilat ve ödemenin finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiren başka bir düzenleme de devreye girecek. Bu zorunluluğa uyulmaması durumunda taraflara yine ceza uygulanacak.

Muhabir: Haber Merkezi