Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede 2024 yılında kapsamlı bir seferberlik başlattı. Mekanik, biyoteknik, biyolojik ve kimyasal yöntemlerin bir arada kullanıldığı bu seferberlikte, Türkiye genelinde çeşitli tedbirler uygulanıyor. İlk kez 2017 yılında Türkiye’de tespit edilen kahverengi kokarca böceği, özellikle 2023’teki yağışlı bahar sezonunda ciddi ekonomik kayıplara neden oldu. Bunun üzerine bakanlık, zararlıyı kontrol altına almak amacıyla harekete geçti.

35 İlde Samurai Arısı Salımı Yapıldı

Bakanlık, biyolojik mücadele çerçevesinde kahverengi kokarca böceğinin doğal düşmanı olan "samuray arısı" kullanıyor. 2024 yılı içerisinde, Türkiye’nin 35 ilinde toplam 207 bin 286 samuray arısı üretilip doğaya salındı. Bu arı, kahverengi kokarca böceğinin yumurtalarına saldırarak, zararlı böceğin popülasyonunu azaltmada önemli bir rol oynuyor. Bakanlık, 2025 yılı hedefini ise 300 bin samuray arısı üretimi olarak belirledi.

Biyoteknik ve Mekanik Yöntemler

Biyoteknik mücadele kapsamında 4 bin 150 feromon tuzağı alındı ve 3 bin 500 tanesi üreticilere dağıtıldı. Önümüzdeki bir ay içerisinde 650 feromon tuzağı daha dağıtılacak. Ayrıca mekanik mücadele yöntemleri arasında süpürme ve toplama gibi uygulamalar da gerçekleştiriliyor. Kışlak alanlarda yapılan bu mekanik mücadele, hem ekonomik hem de çevresel dengeyi koruma açısından büyük önem taşıyor.

Zile’de 558 Çiftçiye 181,65 Ton Sertifikalı Tohum Dağıtıldı Zile’de 558 Çiftçiye 181,65 Ton Sertifikalı Tohum Dağıtıldı

Kimyasal Mücadele ve Eğitim Faaliyetleri

Bakanlık, kahverengi kokarcayla mücadelede kimyasal yöntemleri de göz ardı etmiyor. 2021 yılından bu yana dört kimyasal ilaç ruhsatlandırıldı ve 2024’te bir feromon tuzak da onaylandı. Özellikle fındık, şeftali, elma, armut, kivi gibi meyve ağaçları ve çeşitli sebzelerde kimyasal mücadele için önleyici ilaç listeleri oluşturuldu. Ordu, Giresun, Trabzon gibi bölgelerde yoğunlaşan böcek popülasyonuyla başa çıkmak için bölge illerine bütçe aktarıldı. Ayrıca 1272 teknik personelin görev aldığı bu süreçte, üreticilere yönelik bilgilendirme çalışmaları kapsamında 89 bin 810 eğitim materyali dağıtıldı ve 99 binin üzerinde üretici bilgilendirildi.

Kışlak Mücadelesi ve Belediye İşbirliği

Kış döneminde kamusal ve sahipsiz alanlarda zararlının kontrol altına alınması için belediyeler ve muhtarlıklarla işbirliği yapılıyor. Sahil bölgelerinde başta fındık olmak üzere birçok ürün risk altında olduğu için bu alanlarda kışlak mücadelesi önemli bir önlem olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA