Japon araştırmacılar ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ekibi, kene türlerinin dağılımını haritalandırarak bu türlerin yayılışını ve taşıdığı olası patojenleri inceleyen önemli bir saha çalışması gerçekleştirdi.
Uluslararası Destekli Araştırma Projesi: SATREPS
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Japonya Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansı (AMED) tarafından desteklenen “One Health Approach to Control of Neglected Tropical Diseases with Special Attention On Sand Fly and Mosquito Borne Infections” (SATREPS) adlı projeye Türkiye’den Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi (Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı) de katılım sağlıyor. Bu proje, ihmal edilen tropikal hastalıklarla mücadelede çok yönlü bir sağlık yaklaşımını hedefliyor.
Saha Çalışmaları Tokat ve Sivas’ta Gerçekleştirildi
Tokat ve Sivas illerinde yürütülen çalışmalarda, farklı bölgelerden toplanan kene örnekleri incelendi. Bu çalışma ile kene türlerinin dağılım haritası çıkarılarak iklimsel veriler doğrultusunda dağılımın değerlendirilmesi ve kene kaynaklı patojenlerin belirlenmesi amaçlandı. Projeye, Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Kyoko Sawabe ve Dr. Yuki Shoshi, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Kandai Doi, TOGÜ ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden birçok akademisyen katkı sağladı.
Keneler Parazitoloji Laboratuvarında İncelendi
Toplanan kene örneklerinin tür teşhisleri, TOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Parazitoloji Laboratuvarı’nda yapıldı. Bu analizler, Sivas ve Tokat bölgelerindeki kene popülasyonlarının tür dağılımının yanı sıra olası patojen taşınımını da değerlendirme imkânı sundu.