Almanya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) F Grubu son maçında Türkiye ile Çekya, 26 Haziran Çarşamba günü karşı karşıya gelecek. TSİ 22.00’de Hamburg’da bulunan Volksparkstadion’da oynanacak mücadeleyi Romanya Futbol Federasyonu’ndan Istvan Kovacs yönetecek. Kovacs’ın yardımcılıklarını Vasile Marinescu ve Ovidiu Artene yapacak. Maçın dördüncü hakemi de Norveç Futbol Federasyonu’ndan Espen Eskas olacak. Müsabakanın VAR koltuğunda ise Polonyalı Tomasz Kwiatkowski oturacak. Peki, Istvan Kovacs kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte detaylar...Hakem Istvan Kovacs (2)

Istvan Kovacs kimdir, nereli, kaç yaşında?

István Kovács, 16 Eylül 1984 tarihinde doğmuş olan Rumen bir futbol hakemidir ve Liga I’de görev yapmaktadır. 2018 yılından bu yana FIFA düzeyinde uluslararası hakem olarak görev almakta olup, 2019 yılından beri UEFA’nın elit hakem kadrosunda yer almaktadır. Euro 2020’de Ovidiu Hațegan ile birlikte hakem olarak seçilmiş ve Hollanda ile Kuzey Makedonya arasındaki grup maçını yönetmiştir.

Kovács, 26 Nisan 2022’de Manchester City ile Real Madrid arasındaki UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finalinin ilk maçını yönetti. İngiliz takımı bu karşılaşmayı 4-3 kazandı. Kovács, özellikle Bernardo Silva’nın golünden önce verdiği avantaj kararıyla övgü topladı ve UEFA Hakemler Komitesi tarafından 2022 UEFA Avrupa Konferans Ligi finalini yönetmek üzere seçildi. 25 Mayıs 2022’de A.S. Roma ile Feyenoord arasındaki bu final maçında da görev aldı.Hakem Istvan Kovacs (3)Ayrıca, 2022 FIFA Dünya Kupası için görevlendirilen Kovács, Vasile Marinescu ve Mihai Artene ile birlikte yardımcı hakem olarak yer aldı. Turnuva süresince sekiz maçta dördüncü hakem olarak görev aldı ancak hiçbir maçı yönetmedi. 19 Ocak 2023’te, Irak ile Umman arasındaki 25. Arap Körfezi Kupası finalini yönetti. Aynı yılın ocak ayında, Fas’ta düzenlenen 2022 FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda da görev aldı ve Flamengo ile Al Hilal arasındaki yarı final maçını yönetti. Haziran 2023’te, UEFA Şampiyonlar Ligi finali için dördüncü hakem olarak atanmıştır.

Mayıs 2024’te ise Atalanta ile Bayer Leverkusen arasındaki UEFA Avrupa Ligi Finali’ni yönetmek üzere seçildi. Carei’de doğan Kovács, Macar bir baba ve Swabian kökenli bir anneden gelmektedir ve çifte vatandaşlığa sahiptir. Kardeşi Szabolcs Kovács da Liga I’de hakemlik yapmaktadır.