Finans sektörünü sarsan olaylarda DenizBank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş'in adı, bankacı Seçil Erzan'ın ifadesi ve iddianameyle ön plana çıkıyor. Banka içinde yaşanan dolandırıcılık iddiaları ve alınan ifadeler, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, detaylar mahkeme süreciyle gün yüzüne çıkacak gibi görünüyor.

Hakan Ateş, Seçil Erzan ile bağlantısı ne?

Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş'in görev yaptığı dönemde ortaya çıkan finansal suistimal iddiaları, bankacı Seçil Erzan'ın ifadesiyle birlikte gündemi sarsmaya devam ediyor. Erzan, 11 Nisan'da savcılıkta verdiği ilk ifadesinde genel olarak dolandırıcılık olaylarına dair bilgiler sunmuştu. Ancak, 3 Mayıs 2023'te verdiği ikinci ifadesinde, Çorlu'daki evinde ve bankanın genel merkezine götürüldüğü olayları detaylı bir şekilde anlattı.

Seçil Erzan, yaşadığı olaylara ilişkin ifadesinde, banka yöneticileri tarafından baskı altına alındığını ve alıkonulduğunu belirtti. İfadesine göre, evine yapılan baskın sonrasında kendisi bankanın genel merkezine götürüldü. Burada koluna serumlar takılarak ses kaydı alındı. Erzan'ın iddialarına göre, banka yöneticileri tarafından oluşturulan bir liste üzerinde baskı yapılıp, alacakları ve verecekleri eşitlenmeye çalışıldı.

Seçil Erzan'ın ifadesine göre, bankanın Genel Müdürü Hakan Ateş de olaya dahil oldu. Ateş, kendisine "Sen bizi koru, biz de seni koruruz" şeklinde sözlerle yaklaştı. Erzan, bu süreçte banka yöneticilerinin, olayın zimmet olmadığını ve banka dışında gerçekleştiğini söylemesi konusunda baskı yaptığını ifade etti.

Ayrıca, Seçil Erzan'ın ifadesine göre, banka yöneticileri tarafından oluşturulan liste, aslında banka tarafından hazırlanan tabloların bir kopyasıydı. Erzan, bu tabloların bankanın alacaklarını minimize etmek amacıyla hazırlandığını iddia etti.

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Seçil Erzan'ın bir banka şubesinde müdür olarak çalıştığı ve müşteki Bülent Çeviker'den kişisel güven ilişkisine dayalı 2 milyon dolar alarak yüksek kar vaadiyle geri ödeyeceği sözünü verdiği belirtiliyor. İddianamede, Erzan'ın futbolcular, iş insanları ve çeşitli meslek gruplarından müştekilere yüksek kar vaadiyle güvenilir bir fon bulunduğunu söyleyerek, sahte belgelerle dolandırıcılık yaptığı iddia ediliyor.

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame sonucunda, Seçil Erzan ve diğer sanıkların duruşması 20 Kasım'da gerçekleştirildi. Mahkeme, tutuklu 2 sanığın tahliyesine karar vererek, duruşmayı 12 Ocak 2024'e erteledi.

Hakan Ateş Kimdir?

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 1959 doğumlu olup, TED Ankara Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme alanında lisans eğitimi almıştır. 1981 yılında İş Bankası'nda kariyerine başlamış, ardından çeşitli görevlerde bulunmuş ve 1997'den itibaren DenizBank'ta görev yapmaktadır. Hakan Ateş'in DenizBank'ın hisselerinin satışı konusundaki liderliği ve bankanın yönetimindeki rolü önemli gelişmelerle sonuçlanmıştır.

Yaşanan bu olaylar, finans dünyasında birçok soru işareti bırakırken, Seçil Erzan'ın ifadesi ve iddianamedeki suçlamaların mahkemede nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Hakan Ateş ne iş yapıyor?

1981 yılında İş Bankası'nda Teftiş Kurulu Müfettişi olarak kariyerine başlayan Hakan Ateş, 1986-1993 yılları arasında Interbank'ın çeşitli birimlerinde görev alarak Elmadağ, Şişli, Bakırköy, İzmir ve Merkez Şubeleri'nde Şube Müdürlüğü yapmıştır. Bu süreçte Interbank'ın Nakit Yönetimi Sistemini kurmuş ve 1993 yılında Merkezi Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştır.

1994-1996 yılları arasında Bank Ekspress'te Mali İşler ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ateş, aynı dönemde Bank of America'nın danışmanlığında Bank Express'in yeniden yapılandırılması projesini yönetmiştir. Rusya'da GarantiBank Moscow'u kurarak, 1996 Haziran ayından itibaren bir yıl boyunca bu bankada Genel Müdür olarak görev yapmıştır.

DenizBank'a olan bağlılığı 1997 Haziran ayında başlayan Hakan Ateş, DenizBank'ta Kurucu Genel Müdür olarak görevine devam etmektedir. DenizBank'ın hisselerinin halka arzı ve uluslararası satış süreçlerindeki liderliği önemli gelişmelerle finans dünyasında adından söz ettirmiştir. Ateş, 2020 Eylül ayı itibarıyla Emirates NBD Mısır'da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş nereli?

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş Ankaralıdır.