Haber-Foto: Mustafa Işık
Tokat Gaziosmanpaşa Sürücü Kursu sahibi Samet Dilibal, Tokat Hürsöz muhabiri Mustafa Işık’a, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 9 Temmuz 2024’te güncellenen Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri (MTSK) yönetmeliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.“Avrupa Standartlarına Uyum Sürecindeyiz”
Tokat Gaziosmanpaşa Sürücü Kursu sahibi Samet Dilibal, Tokat Hürsöz muhabiri Mustafa Işık’a, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 9 Temmuz 2024’te güncellenen Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri (MTSK) yönetmeliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dilibal, yeni düzenlemelerin ehliyet sürecine ciddi bir değişim getirdiğini vurgulayarak, Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlama hedefiyle yapılan bu düzenlemelerin, sürücü kurslarının işleyişine ve kursiyerlerin eğitim süreçlerine büyük etki yaptığını belirtti. Dilibal, "Aslında yönetmelik 9 Ocak 2024'te yayımlanmıştı ancak uyum sürecindeki uygulamalar yeni yürürlüğe girmeye başladı." diyerek bu sürecin hem kurslara hem de kursiyerlere yeni yükümlülükler getirdiğini ifade etti.
“Kursiyerlerin Sınav Rotaları Çoğaltıldı”
MTSK yönetmeliğinde yapılan güncellemeler ile kursiyerlerin sınav rotalarının arttığını ifade eden Dilibal, “Önceden kursiyerler, yalnızca tek bir rota üzerinden eğitim alarak sınava hazırlanıyordu. Ancak yeni yönetmelik kapsamında artık sınav sabahı yapılacak bir kura ile belirlenen iki rotadan biri seçilecek ve kursiyerler sınavlarını bu rota üzerinden tamamlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen rotalarda, sınav süresi minimum 35 dakika ve maksimum 40 dakika olacak şekilde planlandı.” dedi. Dilibal, "Kursiyerler, 14 saatlik eğitim süresince her iki rotayı da öğrenmek zorunda kalacak, bu da eğitim sürecine daha kapsamlı bir deneyim katacak." diyerek, bu yeniliğin sınavlarda başarı oranını artıracağını düşündüğünü belirtti.
“Engelli Kursiyerlere Kolaylık Sağlandı”
Engelli bireylerin ehliyet süreçlerinde karşılaştıkları zorluklara yönelik yeni düzenlemelerin getirildiğini belirten Dilibal, bu kapsamda engelli kursiyerlerin kendi özel donanımlı araçlarını temin etmeleri halinde, herhangi bir sürücü kursunda ehliyet eğitimine katılabileceklerini söyledi. Eskiden bu hizmeti sadece belirli kurslar verebiliyordu ve Tokat’ta da sadece Erbaa’da bu imkanı sağlayabilen bir kurs bulunuyordu. Dilibal, "Artık engelli kursiyerler, kendi araçlarını kullanarak en yakın sürücü kursunda eğitim alabilecek. Bu, özellikle yüksek maliyetler nedeniyle engelli bireylerin eğitim sürecine daha kolay katılım sağlamasına olanak tanıyacak." diyerek bu düzenlemenin engelli bireyler için büyük bir kolaylık oluşturduğunu vurguladı.
“Sınava Giriş İçin Usta Öğretici Onayı Zorunlu Hale Geldi”
Kursiyerlerin sınava girebilmesi için usta öğreticilerden onay almalarının zorunlu hale geldiğini belirten Dilibal, bu düzenlemenin kursiyerlerin eğitim kalitesini artırmaya yönelik bir adım olduğunu ifade etti. Dilibal, “Önceden kursiyerler, eğitim sürecindeki 14 saatlik direksiyon dersini tamamladıklarında, sınava girme kararını kendileri verebiliyorlardı. Artık kursiyerler, sınava girecekleri zaman eğitim aldıkları usta öğreticiden onay almak zorunda kalacaklar.” dedi. Dilibal, "Kursiyerler, eğitmenlerinin onayı olmadan sınava giremeyecekler. Bu durum, hem eğitimin kalitesini artıracak hem de kursiyerlerin yeterli hazır bulunuşluk seviyesine ulaşmalarını sağlayacak." diyerek bu düzenlemenin önemini vurguladı.“Fotoğraf Çekiminde Yenilik ve Biyometrik Tanıma Kolaylığı”
Kurs kayıt işlemlerinde yapılan değişiklikler kapsamında kursiyerlerin biyometrik fotoğraflarının çekileceğini belirten Dilibal, özellikle genç kursiyerlerde yaşanan yüz tanıma problemlerinin önüne geçileceğini ifade etti. Dilibal, “Yeni sistemde kursiyerlerin kayıt sırasında canlı fotoğrafları çekilerek güncel kimlik bilgileriyle sisteme kaydedilecek. Ayrıca, eski kimlik kartına sahip olan kursiyerler, kimliklerini yenilemedikçe sürücü kurslarına kayıt yaptıramayacaklar.” dedi. Dilibal, "Özellikle yüz gelişiminin hızlı olduğu 10-25 yaş grubunda, yüz tanıma sisteminde yaşanan sorunların önüne geçilecek. Kursiyerler, artık kayıt sırasında güncel fotoğraflarıyla sisteme kaydedilecek." diyerek bu uygulamanın kursiyerlerin süreç boyunca karşılaşabileceği zorlukları azaltacağını belirtti.
“Psikoteknik ve Psikiyatrik Değerlendirmelerde Uzman Kararı Belirleyici Olacak”
Dilibal, psikoteknik ve psikiyatrik değerlendirmelerdeki yeni düzenlemelerden de bahsederek, uzmanlar arasında görüş ayrılığı yaşanması durumunda psikiyatr uzmanının kararının geçerli olacağını belirttiği sözlerinde, “Bu yeni düzenleme ile karar alma sürecindeki belirsizliklerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.” dedi. Dilibal, "Eskiden psikoteknik ve psikiyatr uzmanlarının ikisinin de onayı gerekiyordu ancak artık bir uyumsuzluk olduğunda psikiyatrın görüşü belirleyici olacak. Bu da süreci daha net ve hızlı hale getirecek.” şeklinde konuştu.
“Manuel ve Otomatik Vites Arasında Geçiş Kolaylığı”
Direksiyon sınavlarında kursiyerlerin manuel vites için kayıt yapmalarına rağmen, dört sınav hakkını doldurmadan otomatik vites seçeneğine geçiş yapmalarına imkan tanındı. Bu yenilikle kursiyerler, eğitim sürecinde istedikleri araç tipini deneyimleyerek sınavda daha iyi performans sergileyebilecekler. Dilibal, "Eskiden manuel vitesli araçla başlayan bir kursiyer tüm sınav haklarını kullanmadan geçiş yapamıyordu, şimdi ise kursiyer dört sınav hakkından istediklerine geçiş yaparak, iki farklı vites türünü de kullanma şansı bulacak." diye açıkladı.
“Teorik Sınav Başarısı Üç Yıl Boyunca Geçerli Olacak”
Dilibal, “Yeni düzenlemeye göre, teorik sınavı başarıyla geçen kursiyerler üç yıl süreyle direksiyon sınavına girebilecek ve bu süre içinde istedikleri kadar direksiyon eğitim dersine katılabilecekler. Eskiden dört sınav hakkı dolduğunda kursiyer teorik sınava yeniden girmek zorundayken, bu şart kaldırılarak teorik sınav başarılarının üç yıl boyunca geçerli olması sağlandı.” dedi. Dilibal, "Bu düzenleme, kursiyerlere büyük kolaylık sağlıyor ve tekrar tekrar teorik sınava girmek zorunda kalmıyorlar." diyerek kursiyerlere avantaj sağladığını belirtti.“Ehliyet Belge Dönüştürme Zorunluluğu Kaldırıldı”
Ehliyet aldıktan sonra sertifikayı belgeye dönüştürme zorunluluğu olan iki yıllık sürenin kaldırıldığını belirten Dilibal, bu değişikliğin ehliyet sahiplerinin işlemlerini kolaylaştırdığını ifade etti. Dilibal, “Eskiden ehliyet alanların bu süre zarfında sertifikayı belgeye dönüştürmesi zorunluyken, artık böyle bir şart aranmayacak.” dedi.
“Direksiyon Eğitim Süresi Artabilir, Maliyetler Yükselebilir”
Dilibal, Avrupa standartlarına uyum sürecinin maliyetleri de artırabileceğini belirterek, direksiyon eğitiminin 14 saatten 20 saate çıkarılmasının planlandığını söyledi. Bu artışın, ehliyet fiyatlarına yansıyacağını ve 2025 yılı itibarıyla ehliyet ücretlerinin ciddi oranda yükselerek 50 bin liraya kadar çıkabileceğini öngördü. Dilibal, "Son yönetmelikler, direksiyon ders saatlerinde yoğun bir eğitim gerektirdiğinden maliyet artışına neden olacak. Bu artış, kurs ücretlerine de yansıyacak." diyerek ilerleyen süreçte daha da yüksek maliyetlerin söz konusu olabileceğini ifade etti.
“Uluslararası Standartlara Uyum İçin Atılan Adımlar Sürüyor”
Dilibal, Tokat’taki sürücü kurslarının, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği yönetmeliklere uyumlu şekilde kursiyerlere eğitim vermeye devam ettiğini belirtti. Avrupa standartlarına uyum sağlama hedefi doğrultusunda yapılan bu düzenlemelerin sürücü kurslarına yeni sorumluluklar getirdiğini vurgulayan Dilibal, "Uluslararası standartlara uyum sağlamak için atılan adımlarla, kursiyerlerin eğitim süreçleri daha güvenli ve kapsamlı hale gelecek." diyerek bu sürecin hem kurslar hem de kursiyerler için olumlu bir dönüşüm sağlayacağına inandığını belirtti.