Bir çalışanın şikayeti ile ortaya atılan iddialar sonucu Merkez Bankası (MB) Başkanı Hafize Gaye Erkan arama motorlarında en çok aratılan kişiler arasında yer aldı. Peki, Hafize Gaye Erkan kimdir, kaç yaşında, nereli, babası kim, neden gündem oldu, olay ne? İşte detaylar...

Gaye Erkan kimdir, kaç yaşında, nereli? 

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Makine mühendisi bir baba ve matematik öğretmeni bir annenin kızı olarak büyüdü. İstanbul Erkek Lisesi'nden ikincilikle mezun olduktan sonra, 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandı ve bu bölümü birincilikle tamamladı.

Princeton Üniversitesi'nden kabul edilerek Amerika'ya taşınan Erkan, bir "Onursal Doktora" bursuyla öne çıkan Princeton'da, sadece 2 kişiye verilen bu özel bursun sahibi oldu. Doktora programını iki yıl süren bir süreçten bir yılda tamamlayarak "en genç finans profesörü" unvanını elde etti. Harvard Business School ve Stanford Üniversitesi'nde de eğitim programlarını tamamladı.

Kariyerine finans alanında Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, ardından devlet idaresine geçmiş bir banka olan First Republic Bank'ta yönetici olarak görev aldı. Finans danışmanlığı şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan Erkan, genç ekonomistler arasında dikkat çekti. First Republic Bank'ta başarılı bir kariyerle bankanın fonlarının büyümesinde önemli bir rol oynadı ve tepe yöneticilerden biri konumuna yükseldi.

Merkezi ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyesi olan Erkan, 2022'de, Fortune 500'de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı. Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yaptı.

Erkan, 9 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmıştır.

Gaye Erkan'ın Babası Erol Erkan kimdir?

Erol Erkan, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babasıdır.  Erol Erkan’ın makine mühendisi olduğu bilinmektedir. Erol Erkan aslen Elazığlıdır. Hafize Gaye Erkan’ın annesi ise öğretmendir.

Gaye Erkan'ın Babası Erol Erkan neden CİMER'e şikayet edildi?

Merkez Bankası'nda görevli protokol görevlisi Büşra Bozkurt, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayette bulundu. Bozkurt, Erol Erkan'a bankada ayrıcalıklar tanındığını ileri sürdü.

Bozkurt, şikayet dilekçesinde, Erol Erkan'ın bankada gayri resmi bir şekilde yönetici konumuna getirildiğini ve personel işlemlerinde yetkilendirildiğini iddia etti. Protokol görevlisi, Başkan Erkan'ın babasının bankada özel oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiğini belirtti.

Dilekçesinde yaşadığı olayı anlatan Bozkurt, Erol Erkan'ın kendisine, "Başkanın odasına güvenilir ve sabit insanların giriş çıkış yapmalarını istiyorum. Siz de güvendiğimiz bir çalışansınız" dediğini ifade etti. Ancak Bozkurt'un çocuklarına zaman ayırmak istediğini söylemesi üzerine Erkan'ın tehditlerle karşılaştığını belirtti. Çıkışının talimatla verildiğini aktaran Bozkurt, olayın üzerine destek hizmetleri müdürüyle yaptığı görüşmede "talimat babadan geldi, yapabileceğimiz bir şey yok maalesef" yanıtını aldığını kaydetti.

Bozkurt, dilekçesinde ayrıca Erol Erkan için ayrıcalıkların olduğunu ve genel müdürlere bile emir verebildiğini ifade ederek, "Bunların canını yakmazsak çalışan bulamayacağız" dedi. Banka içindeki bu iddialar, henüz netlik kazanmadı.