Kanada’da Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırma, 60 yaş ve üzerindeki 7 bin 600 Kanada vatandaşının üç yıl boyunca izlenmesi sonucu elde edilen bulgulara dayanıyor. Elde edilen sonuçlara göre, evli erkekler, bekar erkeklere oranla iki kat daha iyi yaşlanıyor. Bu sonuç, evliliğin erkekler üzerindeki olumlu etkisini gösterirken, kadınlar için farklı bir tablo ortaya koyuyor.

Altın yatırımcısı için altın fırsat! Altın yatırımcısı için altın fırsat!

Evliliğin Erkeklerdeki Olumlu Etkisi

Araştırmacılar, ideal yaşlanmayı “günlük aktiviteleri engelleyen ciddi fiziksel, bilişsel, zihinsel ya da duygusal durumlardan uzak durmak” olarak tanımlıyor. Araştırma, evli erkeklerin daha yüksek düzeyde mutluluğa, fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olduklarını ve bu faktörlerin yaşlanma sürecinde olumlu bir rol oynadığını gösteriyor. Toronto Üniversitesi’nden Profesör David Burnes, “Evli insanlar birbirlerini sigarayı bırakmak ya da düzenli egzersiz yapmak gibi sağlıklı davranışları benimsemeye ya da sürdürmeye teşvik ediyor olabilir.” açıklamasında bulundu.

Kadınlar İçin Evlilik Aynı Sonucu Vermiyor

Evliliğin kadınlar üzerindeki etkisi ise erkeklerden farklı. Aynı araştırmaya göre, bekar kadınlar, evli, dul ya da boşanmış kadınlara kıyasla daha sağlıklı bir yaşlanma süreci geçiriyor. Bu durum, kadınların sosyal ve duygusal ihtiyaçlarının evlilik dışındaki yaşamlarında daha iyi karşılanıyor olabileceğine işaret ediyor. Çalışmanın sonuçları, evlilik durumunun kadın ve erkeklerde farklı yaşlanma etkileri yarattığını gözler önüne seriyor.

Bu önemli çalışma, International Social Work dergisinde yayımlandı ve evlilik ile sağlık arasındaki karmaşık ilişkiyi daha iyi anlamamıza katkı sağladı.

Muhabir: Nuray Uluözlü