Haber-Fotoğraf: Şule Şahin
Tokat siyasi tarihinin Bakanlık mertebesine varmış isimlerinden, eski Devlet Bakanı Dr. Reşat Doğru Ankara’dan Tokat’a gelmişken, sosyal hizmetler uzmanı Süleyman Güler’le birlikte gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Dikkat çekecek açıklamaları oldu.
DOĞRU 3 KONUYA ODAKLANDI
Eski Devlet Bakanı, eski Tokat Milletvekili, Ali Tepe Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Doğru, Tokat Hürsöz yayın grubumuzda İmtiyaz Sahibi İhsan Uluözlü, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç ile sohbetinde 3 konuyu öne çıkardı. Kuzey Anadolu Fay Hattında 1. Derecede Deprem Kuşağındaki Tokat ilimiz için başta Tokat Valisi, Kaymakamlar, Belediye Başkanları ve yerel yönetimler öncülüğünde Kentsel ve Kırsal Dönüşümü en üst seviyeye çıkarmak için güç ve eylem birliği yapmayı vurguladı. Madde bağımlılığının yanı sıra elektronik, dijital mecra bağımlılığının sosyal, ailevi ilişkileri yozlaştıracak raddeye vardığı ortamda aile, okul, devlet iş birliği ile çocuklarımızı, gençlerimizi bu tür kötü bağımlılıklardan kurtaracak önlemler almaya, projeler üretmeye davet etti. Mevsimsel geçişte havanın dona çekmesiyle sebze, meyveleri zebil kılan doğal afet için sigortalı/sigortasız denilmeksizin çiftçinin zararını karşılayacak kaynakları kullanmaya yönelik çağrılarını kayda geçirdi.
TOKAT 1. DERECE DEPREM KUŞAĞINDA İKEN TEDBİRLER ŞİMDİDEN ALINMALI
Dr. Reşat Doğru, en son 13 Nisan günü Amasya Suluova merkezli yaşanan depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki Tokat’ta da sarsıntıya neden olduğunu hatırlattı. 1. Derecede tehlikeli deprem kuşağında bulunan Tokat’ta merkez, ilçeler ve kırsalda şehrin Valisi, Belediye Başkanları, Kaymakamları, Yerel Yöneticilerini kentsel ve kırsal kalkınmaya odaklanmaya davet eden Doğru “Tokat’ta ve Ankara’da ziyaretlerim oluyor, Vakıf Başkanlığımdan da hareketle Tokatlı dernekleriyle çeşitli toplantılara katılıyorum. Tokat’ın gündemiyle ilgili, Türkiye gündemiyle ilgili konuları görüşüyoruz. Tokat’ımızda en son yine bir deprem hissedildi. Vilayetimizde Valimizin, Belediye Başkanlarımızın, ilçelerde Kaymakamlarımızın çok ivedi şekilde depremle ilgili önlemler almasının şart olduğunu düşünüyorum. Kelkit Vadisi, Kazova Bölgesi boydan boya ağır bir deprem kuşağı içerisinde. Hemen derhal, deprem yıkmadan önce kendimizin neler yapacağını konuşmamız gerekiyor. Deprem yıkmadan önce tedbirlerimizi almalıyız. Deprem yıktıktan sonra her şey için çok geç olduğunu acı şekilde görüyoruz. Deprem yıkmadan önce yıkılması gereken binaları insan eliyle bizler yıkalım, kentsel, kırsal dönüşümü sağlayalım. İşte Erbaa geçmişte deprem olan bölgelerde şimdi yine çok ciddi yapılaşma var. Çok katlı binalar çıkıyor. Yapıların tekrar kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattının her an kırılması tehlikedir. Yüreğimiz yanarak şimdiden söylemeliyiz ki depreme karşı dayanıklılığı kamu kurumlarıyla, toplu yaşam alanları ile yeniden gözden geçirmeli ve tehlike arz edenleri tespit edip önlemleri almalıyız. Bunu kendim de bilfiil Ankara’da TBMM’deki yetkililere de iletmek istiyorum. Herkese depremle ilgili önlemleri almamız gerektiğini vurguluyorum. Deprem riskine karşı şehirde, toplanma alanlarının hazırlıklı tutulmasını, kişisel ihtiyaçlar için banyo, WC gibi portatif araçların, mekanların şehre kazandırılmasını istiyorum.” dedi.MADDE VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Dr. Reşat Doğru’nun ikinci konusu bilhassa gençleri, çocukları tesiri altına almış olan madde ve teknoloji bağımlılığıydı. Ankara’da ve Tokat’ta gözlemleri olduğunu, Türkiye’nin ciddi bir bağımlılık sarmalına girdiğini beyan etti. “Madde bağımlılığı ve elektronik bağımlılık had düzeyde. Başta okullarımız olmak üzere, toplu yaşam alanlarına yönelik projelerimiz olmalı. Diğer yanda herkesin elinde cep telefonu var ve sosyal mecrayı çok ağır bir şekilde kullanmaktalar. Hekim olduğum için de söylemek isterim, cep telefonları ile aşırı ilgili olmak beyin fonksiyonlarının birçoğunu ortadan kaldırıyor. Aile yaşamını etkiliyor, çocukların başarı oranlarını düşürüyor. Çocuklar arkadaşlık ortamından uzaklaşmışlar, sosyal mecra arkadaşlığına girmiş durumdalar. Çok ağır sorunlarla karşı karşıya kalırız. Çocuklarımızda psikolojik sorunlar meydana gelir. Düşünme yetisini kaybediyor, matematik fen derslerinde başarısızlığa sebebiyet veriyor. Sosyal mecraya kapılmış bir gençlikle karşı karşıya kalacağız. Dolayısıyla bununla ilgili olarak Devletimizin çok ciddi önlemler alması gerekiyor. Sosyal mecraya girişte yaş kriteri, kısıtlamaları planlamak gerekiyor. Aile, Okul, Devlet iş birliği ile daha vakit kaybetmeden bunlara yönelik planlamalar yapılması gerekiyor. Ailede anne, babanın, kardeşin, çevrenin, arkadaşların örnek davranışları gerekiyor.” diyerek konuyu izah etti.
ÇİFTÇİNİN AFET ZARARLARI KARŞILANMALI
Dr. Reşat Doğru, üçüncü konu olarak tarımı ele aldı. Çiftçinin kan ağladığını beyan etti. En son yaşanan doğal afet karşısında devletin tarım sigortası var mı yok mu diye ayrım yapmadan mağduriyet yaşayan tüm çiftçilerin, üreticilerin manevi ve maddi desteklenmeleri gerektiğini vurguladı. Doğru açıklamasında “vakit kaybetmeden çiftçinin desteklenmesi gerek. Yoksa önümüzdeki dönemlerde ne tarım yapacak çiftçi bulabiliriz ne de sebze, meyve. Sebzesini, meyvesini kaybetmiş bir Tokat’la karşı karşıya kalabiliriz. Tokat’taki durumu görebiliyorum, Tokatlı çiftçi ağır bir travma içerisinde. Kurtarmak vazifesi de devlet yetkililerimize kalıyor. Ülkenin kaynaklarını, bazı kurumların fonlarını doğrudan tarıma, çiftçiye aktarmayı öncelemeliyiz.” diyerek açıklamalarını tamamladı.
DR. REŞAT DOĞRU KİMDİR?
Reşat Doğru (d. 20 Temmuz 1955, Erbaa, Tokat, Türkiye), Türk siyasetçi ve tıp doktoru. Eski Devlet Bakanı, MHP Tokat milletvekili, MHP Genel Başkan Yardımcısı. Reşat Doğru, 20 Temmuz 1955 yılında Tokat ili Erbaa ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erbaa ilçesinde, lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamladı. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru olarak mezun oldu. Ankara SSK Dışkapı Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde 1985 yılında ihtisasını tamamladı. Genel Cerrahi Uzmanı ünvanını aldıktan sonra Tokat ve Yozgat'ta çeşitli hastanelerde Genel Cerrahi Uzmanı, Başhekim Yardımcısı ve Başhekim olarak görev yaptı.
1994 yılında Tokat'ta Tabip Odası Başkanlığına seçildi ve bu görevi iki dönem yürüttü.
Siyaset hayatı
1999 yılı Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden 21. dönem Tokat Milletvekili olarak TBMM'nde yer aldı. TBMM'de Sağlık, Aile ve Sosyal İsler Komisyonunda görev yaptı. Türk Dünyası'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.
- 23. Dönemde Milliyetçi Hareket Partisinden Tokat Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. Karadeniz Ekonomik İşbirligi Parlamenter Asamblesi (KEIPA) Türk Grubu Üyesi oldu.
- 24. Dönemde Milliyetçi Hareket Partisinden Tokat Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. 19 Haziran 2011 tarihinde Parlamento ve Hükümet ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevine getirildi. Türkiye-Cezayir, Türkiye-Tacikistan, Türkiye-Tayland, Türkiye-Türkmenistan, Türkiye-Romanya, Türkiye-Katar, Türkiye-Uganda, Türkiye-Venezuela ve Türkiye-Cibuti Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi oldu.
Hali hazırda Ankara’da ikamet etmekte ve Ali Tepe Vakfı Başkanlığını yürütmekte. Evli ve 2 çocuk babasıdır.