2024 yılı, Türkiye’de "Emekliler Yılı" ilan edilmesine rağmen, emekliler bu yıl da ciddi hak kayıpları yaşadı. İktidar, en düşük emekli maaşına 2 bin - 2 bin 500 lira arasında bir zam yapmayı planlıyor. Ancak bu zam gerçekleşse bile emekli maaşları yalnızca 357 Euro’ya yükselecek ve Türkiye, sadece Bulgaristan’ın (330 Euro) bir basamak üzerine çıkarak sondan ikinci sırada yer alabilecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Tokat'a geliyor! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Tokat'a geliyor!

Geçmiş yıllarda emekli maaşları daha yüksekken, son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle maaşlar hızla geriledi. Örneğin, 2021 yılında Türkiye’de emekli maaşı 357 Euro seviyesindeydi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin raporuna göre, 2012-2021 yılları arasında Avrupa'daki 31 ülkeden 30’unda Euro bazında ortalama brüt emekli maaşları artarken, Türkiye’de yüzde 34 oranında bir gerileme yaşandı.

Türkiye, yıllık yüzde 71.8’lik enflasyon oranı ile Avrupa’da enflasyonun en yüksek olduğu ülke konumunda. Alternatif enflasyon hesaplaması yapan ENAG, yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 113.08 olarak açıkladı. Yüksek enflasyon, emeklilerin ve dar gelirlilerin alım gücünü her geçen gün daha da azaltıyor. Bu durum, Türkiye’deki emeklilerin yaşam standartlarını ciddi şekilde etkiliyor ve maaş zammının yetersiz kalmasına neden oluyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer