Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye’nin zenginliklerini yakından tanımak isteyen Endonezyalılara, Cakarta’daki temsilciliğiyle Türk kültürünün kapılarını açtı.

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezyalıların Türk mutfağına olan ilgisinin farkındalığıyla Türk lezzetlerinin başkent Cakarta’da yaygınlaşmasına yönelik iştah açıcı faaliyetler düzenliyor.

Enstitü, 20’den fazla Endonezyalı girişimciye yönelik Türk mutfağından simit ve çeşitli hamur işlerinin uygulamalı olarak öğretildiği gastrodiplomasi faaliyeti düzenledi.

Cakarta Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen faaliyette, Endonezyalı girişimciler çeşitli lezzetleri hazırladıktan sonra ilk kez Türk lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldu.

Katılımcılardan Nindya, faaliyete teyzesiyle birlikte katıldığını belirterek “Eğlenceli bir faaliyetti. İlk kez ekmek yaptım. Benim için heyecan verici ve yeni bir deneyimdi. Tekrar böyle bir faaliyet düzenlenirse katılmayı çok isterim.” dedi.

“Türkiye’ye dair pek çok şeyi öğrenmek istiyoruz”

Elista Putri Jaya, “Enstitünün sosyal medya hesaplarında faaliyeti gördüğüm an kızım ve eşimle birlikte faaliyete katılmaya karar verdim. Türkiye’yi daha çok keşfetmek istediğim için bu faaliyete katıldım. Ayrıca restoranımızda Türk yemeklerini yapmak ve bulundurmak insanların ilgisini çekecektir. Türkiye’nin tarihi, mutfağı, arkeolojisi kısacası Türkiye’ye dair pek çok şeyi öğrenmek istiyoruz. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

Hazırladığı ilk yemek Türk lezzeti oldu

Elista Putri Jaya’nın kızı Alifa Kineta Kanza, “Şimdiye kadar hiç yemek yapmadım. İlk kez burada Türk yemeklerini yapmayı öğrendim. Türkiye’ye dair çok fazla şey öğrendim. Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği etkinlikleri şimdiden sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

Faaliyete ilişkin deneyimlerinden bahseden Muhammad Hasbi Assidiqi, “Türk mutfağı lezzetlerinin yer alacağı bir yer açmayı planlıyorum. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini birçok kişiye tanıtacağım. Daha önce bu fırsatı çok aradım ama Endonezya’da Türk mutfak kültürünü tanıtan hiçbir kurum ve kuruluş olmadığı için hedefimi gerçekleştiremedim. Yunus Emre Enstitüsünün sağladığı imkân ile bu fırsatı elde ettiğim için çok mutluyum” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer bir katılımcı Nada ise “Burada ilk kez simit yaptım. İnternetten simidin Türk mutfağında yer aldığını biliyordum. Şimdi simidi kendim hazırlama ve tatma fırsatı buldum” dedi.

Bir yılda yaklaşık 35 bin kişi enstitüyü ziyaret etti

Cakarta YEE Koordinatörü Dr. Cemal Şahin, yaptığı açıklamada “Endonezyalılar Türkiye’ye ve Türk kültürüne yakından ilgi gösteriyorlar. Türk kültürüne dair daha fazla şey öğrenmek amacıyla Enstitümüzde gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlere katılıyorlar. Bir yıl içerisinde yaklaşık 35 bin kişi enstitümüzü ziyaret etti. Yoğun bir katılımla gerçekleştirdiğimiz her faaliyette pek çok alanda Türkiye’nin kültürel zenginliklerine daha da aşina oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“Çeşitli lezzetleri öğrenen girişimciler kendi işletmelerinde Türk lezzetlerine yer vermeyi planlıyorlar”

Koordinatör Dr. Şahin, “Endonezyalı girişimciler faaliyetimizden çok memnun kaldı. Faaliyet biter bitmez yeni faaliyetlerin yapılması için talepte bulundular. Düzenlediğimiz etkinlikte çeşitli lezzetleri öğrenen girişimciler, kendi işletmelerinde Türk lezzetlerine yer vermeyi planlıyorlar. Endonezya’da Türk yemeklerini yapan yer neredeyse yok. Burada takip ettikleri dizilerden lahmacun, pide, kebap ve baklavayı çok merak ediyorlar. Enstitü olarak gelecek dönemde bu talepleri karşılamaya yönelik damaklarda iz bırakan gastronomi etkinlikleri düzenleyerek Türk mutfağını tanıtmaya ve Türk lezzetlerini başkent genelinde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.