Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. ENAG tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) eylül ayında yüzde 5,34 oranında arttı. Böylece yıllık enflasyon ise yüzde 88,63 seviyesine ulaştı.

İnternet de lüks oldu: Hızı geride, fiyatı zirvede! İnternet de lüks oldu: Hızı geride, fiyatı zirvede!

ENAG’ın bu verileri, Türkiye'deki fiyat artışlarının hız kesmeden devam ettiğini ortaya koyarken, özellikle bağımsız kuruluşlar tarafından hesaplanan enflasyon oranlarının resmi verilerden farklı olması dikkat çekiyor. ENAG’ın geçen ay için hesapladığı yıllık enflasyon yüzde 100,88 seviyesindeydi, bu da eylül ayında enflasyonun hafif bir gerileme yaşadığını gösteriyor.

İTO Verileri Ne Diyor?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan verilere göre ise, İstanbul'da perakende fiyatlar eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,9 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 59,18 olarak gerçekleşti. Bu veriler, İstanbul'da enflasyonun art arda 58 ay boyunca yükseldiğini ortaya koyuyor.

İTO ve ENAG verilerinin karşılaştırılması, İstanbul özelinde ve genel ülke ekonomisi açısından farklı enflasyon dinamiklerinin var olduğunu gösteriyor. Ancak her iki veri de fiyat artışlarının özellikle tüketici bazında sürdüğüne işaret ediyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer