Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Tokat'a geliyor! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Tokat'a geliyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2023 yılına ait yükseköğretim-istihdam verileri açıklandı. Bu verilere göre, lisans ve ön lisans mezunları için bulma ve kazanç potansiyeli en yüksek bölümler belirlendi. 2023 yılında lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %75,6'ya çıkarak önceki yılın %5,1 olan oranına göre ciddi bir artış gösterdi. Ön lisans mezunlarının istihdam oranı ise %67,3'ten %67,7'ye yükseldi.

Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip bölümler arasında ilk sırada %96,2 ile Özel Eğitim Öğretmenliği yer alıyor. Bunu %95,3 ile Tıp, %93,9 ile Dil ve Konuşma Terapisi, %93,2 ile Elektrik Öğretmenliği ve %92,4 ile Ebelik takip ediyor. Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 2022'de ortalama 15 ay iken, 2023'te 14,4 aya geriledi. En kısa sürede iş bulma imkanına sahip bölümler arasında ise Dil ve Konuşma Terapisi 2,3 ay, Tıp 4,2 ay, Özel Eğitim Öğretmenliği 4,2 ay, Eczacılık 5,5 ay ve Ebelik 7,3 ay ile dikkat çekiyor.

Ön lisans mezunlarının ise ilk iş bulma süresi açısından en avantajlı alanları sırasıyla; Polis Meslek Eğitimi 2,9 ay, Optisyenlik 9,0 ay, Aşçılık 10,7 ay, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 11,6 ay ve Eczane Hizmetleri 11,9 ay olarak belirlendi.

Lisans mezunları arasında en yüksek aylık ortalama kazanç sağlayan bölümler ise Pilotaj, Matematik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği oldu. Ön lisans mezunlarının en yüksek kazanç sağladığı alanlar ise Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi, Polis Meslek Eğitimi, Uçak Teknolojisi, Marka İletişimi ve Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı olarak öne çıktı.

Bu veriler, üniversite tercih döneminde adayların karar vermelerine yardımcı olacak önemli bilgiler sunuyor. İstihdam oranları ve kazanç potansiyelleri ile öne çıkan bölümler, iş bulma süresini kısaltarak mezunlara avantaj sağlıyor.

Kaynak: Bülten