Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli ve sigortalılara sunduğu kaplıca tedavisi desteğiyle sağlıklarına katkı sağlıyor. Romatizmal rahatsızlıklar ve çeşitli diğer hastalıklar için önerilen bu alternatif tedavi yöntemi, devlet desteğiyle karşılanıyor. SGK, sağlık kurulu raporu doğrultusunda bu tedavi masraflarını karşılayarak, emekliler başta olmak üzere sigortalılara büyük bir kolaylık sağlıyor.

Tedavi İçin Rapor Şart

Kaplıca tedavisinden yararlanmak isteyen kişilerin öncelikle sağlık kurulundan rapor alması gerekiyor. En az bir fiziksel tıp, rehabilitasyon, tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanının bulunduğu kurullardan alınan raporla tedavi süreci başlatılıyor. Rapor, tedavi süresi, seans sayısı ve yöntemi gibi detayları içeriyor. Rapora uygun görülen kişiler, Sağlık Bakanlığı'ndan işletme izni bulunan kaplıca tesislerine başvuru yapabiliyor. Tedavi masrafları SGK tarafından karşılanırken, yol ve konaklama gibi ek masraflar ise belirli şartlara bağlı olarak ödeniyor.

SGK Desteği Pek Bilinmiyor

Uzun süredir SGK tarafından karşılanan bu tedavi masraflarından yararlanabilecek çok sayıda kişi, yeterince bilgi sahibi olmadığı için bu haktan faydalanamıyor. Emekli ya da sigortalı kişiler, doktorlarının onayı ve sağlık raporu alarak bu imkândan ücretsiz yararlanabiliyor. SGK, alternatif tedavi olarak sıcak suyla yapılan kaplıca tedavilerinin yanı sıra, yol masraflarını ve refakatçi giderlerini de belirli şartlar altında karşılıyor.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Kaplıca tedavisine başvurmak isteyen kişilerin rapor aldıktan sonra 6 ay içinde tedaviye başlaması gerekiyor. Tedavi için uygun görülenler, kaplıca tesisleri ile hızlıca randevu almalı, aksi takdirde raporun yenilenmesi gerekebiliyor. Ayrıca SGK, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tesislerde tedavi görmeyi şart koşuyor.

6 Aylık Hamile Olan Atiye, Mavi Elbisesiyle Sahneyi Salladı 6 Aylık Hamile Olan Atiye, Mavi Elbisesiyle Sahneyi Salladı

Karşılanan Masraflar Neler?

SGK, kaplıca tedavisi için günlük kaplıca-banyo ücreti, yol giderleri ve refakatçi masraflarını karşılıyor. Ancak bu destek sadece SGK tarafından belirlenen şartlara uygun olan kişilere veriliyor. Yol masrafının ödenmesinde tedavinin yapılabileceği en yakın kaplıca dikkate alınıyor. Bu da kişilerin yaşadıkları bölgeye göre masrafların değişiklik gösterebileceği anlamına geliyor.

Muhabir: Esengül İşleroğlu