AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye'nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum gerçekleştirdi. 1965 yılında 7 olan doğurganlık hızının, 2023 yılında 1.51'e düşmesi, Türkiye'yi OECD ortalamasının altına indirdi. Bu düşüşü göz ardı etmeyen hükümet, doğum oranlarını artırmak için yeni hedefler belirledi.

Türkiye, dünyanın favori düğün mekanı seçildi! Türkiye, dünyanın favori düğün mekanı seçildi!

Maddi Destekler ve Teşvikler

Üç çocuk sahibi ailelere 17.000 TL bakım desteği sağlanırken, tüp bebek tedavisinde yaş sınırı 40'tan 45'e yükseltilecek. Ayrıca, annelere çocukları ilkokula başlayana kadar kısmi çalışma hakkı tanınacak. Yeni doğan çocuklar için 2 yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılacak. 1 çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü ve üzeri çocuklara 600 TL doğum parası verilecek.

Vergi İndirimleri ve Diğer Destekler

İki ve daha fazla çocuğa sahip ailelere araç ve konut alımında kademeli vergi indirimleri ve avantajlar sağlanacak. Ayrıca, Aile ve Gençlik Fonu genişletilerek çocuk teşviklerinde kullanılacak. Devlet hastanelerinde doğum yapmanın cazip hale getirilmesi için "Anne Dostu Hastane" uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Çalışma Hakları ve Psikolojik Destek

Doğumun ekonomik ve psikolojik yükünü azaltmak amacıyla, annelere doğum izinlerinden sonra çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi çalışma hakkı tanınacak. Bu önlemler, Türkiye'nin nüfus artışını desteklemek ve doğum oranlarını yeniden yükseltmek amacıyla alınıyor.

Türkiye’de doğum oranlarını artırmaya yönelik bu yeni teşvik ve destek paketleri, hem ekonomik hem de sosyal açıdan aileleri desteklemeyi hedefliyor. Hükümetin aldığı bu önlemlerle, doğum oranlarının yeniden yükseltilmesi ve nüfus artışının sağlanması amaçlanıyor.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer