Son yıllarda deprem ve meteoroloji konusunda yaptığı bilimsel çalışmalarıyla ismi öne çıkan deprem tahmini ve kestirimi uzmanı Tokatlı hemşehrimiz Kadir Sütçü, 2023 yılında ödediği gelir vergisi ile Tokat'ta 12.428 mükellef arasında 92. sırada ilk yüze girerek yılın vergi rekortmenleri listesine adını yazdırdı.

Uzman Kadir Sütçü, 1955 yılı Tokat Reşadiye doğumlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. Kişisel olarak uzun uğraşları sonucunda evini satarak elde ettiği gelir ile araç ve gereçlerini satın alıp Cumhurbaşkanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak, "DEKOS", "Deprem Kuvveti Organize Sistemi" adıyla merkezi İstanbul olmak üzere Silivri, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, Düzce, Antalya, İzmir, Bingöl, Tokat, Adana, Hakkari ve Kıbrıs deprem enerjisi ölçümleri için cihaz yerleştirerek deprem tahmin ve meteoroloji İstasyonları kurdu.

Uzmanı uyardı: Bu altını alan pişman olabilir Uzmanı uyardı: Bu altını alan pişman olabilir

2006 yılından bu yana deprem tahmini üzerine bilimsel çalışmalar yapıyor. Deprem tahmini ve kestirimi konusunda bilimsel sempozyumlarda sunmuş olduğu üç makalesi bulunuyor. Kurduğu istasyonların yanı sıra bir yandan da öğrenciler de yetiştiren Kadir Sütçü bu bilgileri şimdilik "insanları paniğe sevk etmemek adına ve yasal bir zorunlu önlem olarak "www.dekos.istanbul ve www.kadirsutcu.com web sitelerinden duyurularını yapıyor. Sosyal medyada ise deprem tahmini ve kestirimi konusunda www.instagram.com/dekos.tv de www.x.com/dekos_tv de görüntülü dersler veriyor. Kendisine WhatsApp aracılığı ile üye olan öğrencilerine ve gönüllü takipçilerine de dersleri iletiyor.
 

Muhabir: Esengül İşleroğlu