Hükümet, 2024 yılı bitmeden emeklilik sisteminde kalıcı değişiklikler getirecek reform paketini devreye almayı planlıyor. Bu kapsamda, yeni sigorta başlangıcı yapılan çalışanlar için önemli düzenlemeler yapılacak. Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla getirilen reform, hem mevcut emeklilerin sorunlarına çözüm önerileri sunacak hem de gelecekte emekli olacaklar için yeni haklar belirleyecek.

Yeni Emeklilik Yaşı ve Prim Gün Sayısı

Reform paketinde en dikkat çeken değişiklik, emeklilik yaşının yükseltilmesi. Kadınlar için 60, erkekler içinse 65 yaşında emeklilik zorunlu hale getirilecek. Ancak bu uygulama, sadece yeni sigorta başlangıcı yapılan çalışanları kapsayacak. Özellikle 2000 yılı ve sonrasında doğanlar, bu sisteme tabi olacak. Emeklilik maaşı, prim gün sayısına göre belirlenecek ve "en düşük emekli aylığı" ile "kök aylık" gibi kavramlar ortadan kalkacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Mevcut çalışanlar için ise tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. 2017'den beri uygulanan Otomatik Katılım Sistemi, yeni reformlarla tamamlayıcı emeklilik modeline dönüştürülecek. Bu sistemle çalışanlar, hem kıdem tazminatı hem de devletten emekli maaşı alacak. Ayrıca tamamlayıcı emeklilik sistemi sayesinde birikim yapma veya maaş alma imkânına sahip olacaklar.

Çalışan Emeklilerden Kesinti

Yeni sistem, çalışan emekliler için de bazı değişiklikler içeriyor. 2 milyondan fazla çalışan emekliden yüzde 12,5 oranında maaş kesintisi yapılması gündemde. Bu kesinti, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi olarak tahsil edilecek.

Sosyal Yardımlar Devreye Girecek

Reform paketi kapsamında, en düşük emekli maaşlarına devlet desteği son bulacak. Bunun yerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hane bazlı yardımlar yapılacak. Dar gelirli emeklilere kira yardımı, ulaşım desteği, yol, yakıt ve gıda yardımı gibi sosyal yardımlar sağlanacak. Bu yardımlar, geçinemeyen ve emekli maaşı düşük olan emeklilere destek olmayı amaçlıyor.

Dualı gömlekler, yurtiçi ve yurtdışında yoğun ilgi görüyor! Dualı gömlekler, yurtiçi ve yurtdışında yoğun ilgi görüyor!

Kademeli Geçiş Süreci

Hükümetin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 yılı bütçesi sonrasında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Kademeli bir geçiş sürecinin planlandığı bu reform, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor.

Kaynak: Yeni Şafak