Kurtgöz, Anayasa’nın ilk dört maddesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin varoluşunun teminatı olduğunu vurgularken, Kurtulmuş’un bahsettiği 3. maddede yer alan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” ifadesinin, milletin birliği ve devletin bağımsızlığı açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Kurtgöz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu ilk dört madde Cumhuriyetimizin kırmızı çizgileridir. Bu maddelerin değiştirilmesine yönelik her girişim, halkımızın iradesine ve Cumhuriyet'in değerlerine açık bir saldırıdır. Cumhur İttifakı'nın bu konuda sessiz kalması da endişe verici bir durumu ortaya koymaktadır. Bu maddeler Türkiye’nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olma kimliğinin temellerini oluşturur.”

CHP’nin tarihi sorumluluğuna da dikkat çeken Kurtgöz, Cumhuriyet’in kazanımlarının korunmasının CHP’nin temel görevi olduğunu belirtti. Kurtgöz, CHP’nin her zaman Cumhuriyet’in temel değerlerine sahip çıkacağını ve bu değerlere karşı yapılan her türlü müdahaleye karşı mücadele edeceğini ifade etti. “Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık noktasında kararlıdır ve bu ilkelerin Anayasa’da yer alan değiştirilemez maddelerine karşı yapılan her girişimi bir tehdit olarak görüyoruz,” diye ekledi.
Kurtgöz, Türkiye’nin demokratik geleceği ve milli kimliğinin korunması açısından bu maddelerin tartışmaya dahi kapalı olduğunu vurguladı. Anayasa'nın 1, 2, 3 ve 4. maddelerinin Cumhuriyet'in varoluşunun yapı taşları olduğunu belirten Kurtgöz, bu değerlere dokunmanın tarihimize büyük bir haksızlık olacağını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: 

 “İLK 4 MADDE

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Erasmus Days 2024 etkinlikleri başladı! Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Erasmus Days 2024 etkinlikleri başladı!

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. 
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. 
Nokta”

 
 

Editör: Elvan Mert