Durmaz, yönetmeliğin çiftçinin yaşadığı asıl sorunları göz ardı ettiğini belirterek, tarım arazilerinin ekilmemesinin arkasında çiftçilerin desteklenmemesi olduğuna dikkat çekti.

Orhan Şeref Ayça, Sincan Tiyatrosu'nun Yeni Genel Sanat Yönetmeni oldu! Orhan Şeref Ayça, Sincan Tiyatrosu'nun Yeni Genel Sanat Yönetmeni oldu!

“Çiftçi Kendi Tarlasını Ekemiyor”

Durmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı Tokat’ta rastgele bir tarlada çiftçilerin sorunlarını dinlemeye davet etti. Durmaz, “Siz önce ekili alanlardaki çiftçinin ürününe sahip çıkın. Girdi maliyetlerine çiftçiyi ezdirmeyin. Ürettiği ürününe sahip çıkın. Bakın ekilmeyen alan kalıyor mu? Kendi tarlasını çiftçi ekemezken, kiraya alan nasıl ekecek?” diyerek çiftçilerin artan maliyetler yüzünden topraklarını ekemediklerini vurguladı.

“Tarımsal Üretim Seferberliği İlan Edilmeli”

Durmaz, ülkenin tarımsal üretiminde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti. Tarım sektörünün küçüldüğünü ve çiftçinin artan borçları karşısında üretimden vazgeçtiğini söyleyen Durmaz, çiftçilerin borçlarının arttığını ve borçlanmanın sürdürülemez bir hale geldiğini ifade etti. Durmaz, “Ülkemizde acilen ‘Tarımsal Üretim Seferberliği’ ilan edilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli ve ucuz kredi olanakları oluşturulmalıdır” çağrısında bulundu.

“Çiftçinin Sesi Duyulmuyor”

Çiftçilerin ürünlerini maliyetine bile satamadığını belirten Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilerin sesine kulak vermediğini ve gerekli desteği sağlamadığını ifade etti. Gıda enflasyonunun yüzde 68,5 oranıyla Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyede olduğuna dikkat çeken Durmaz, hem üreticinin hem de tüketicinin mutsuz olduğunu söyledi. Durmaz, Tarım Bakanlığı’na yönelik eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü: “Çiftçiye hak ettiği değer verilmeli, çiftçilerin morali yükseltilmeli ve kamu yönetimine olan güven tazelenmelidir.”

“Gıda Tedarik Zinciri Yeniden Düzenlenmeli”

Durmaz, tarımsal üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve çiftçiye destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Güçlü kooperatifçilik üretici ve tüketici boyutunda desteklenmeli, gıda tedarik zincirinin tüm aşamaları halkın yararına yeniden düzenlenmelidir” dedi. Durmaz, ayrıca süt-yem paritesi ve çiğ süt desteği gibi konularda acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer