Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül'de başlarken, okullarda enerji verimliliğini artırmak ve çevre bilincini geliştirmek amacıyla başlatılan "yeşil bayrak" dönemi de resmen başlıyor. Bu uygulama, çevreci okulların tescillenmesini ve sürdürülebilirlik çalışmalarının desteklenmesini hedefliyor.

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında, atık üretimini azaltmak ve geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirildi. Ayrıca, çevreye karşı duyarlılığı artırmak ve yenilikçi çözümler sunan bir yönetim anlayışını geliştirmek için "Sürdürülebilir Yaşam İçin Eğitim Projesi" çerçevesinde 81 ilde öğretmenlere eğitici eğitimler verildi. Bu eğitimlerin ardından, öğretmenler kendi illerindeki diğer öğretmenlere eğitim vererek projeyi uygulama fırsatı buldu.G V Xs4 I W Y A A A1Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında çeşitli doğa eğitim programları ve projeleri yürütüldü. Bu projeler arasında Minik TEMA, Yavru TEMA ve Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programları, Evimiz Dünya, Ağaç Kardeşliği, İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık ile Su Kardeşliği projeleri yer aldı. İklim değişikliği ve çevre sorunlarına dair eğitimlerle, 27 ilde 2 bin 699, 51 ilde ise 9 bin 622 çocuğa ulaşıldı.

Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi Adayken söz verdi, başkanken yerine getirdi

"Doğa Öncüleri Projesi İş Birliği Anlaşması" ile öğrencilere "yaban hayatı koruyucuları", "su melekleri", "plastik avcıları", "gıda savaşçıları" ve "karbon tutucuları" gibi topluluklarda yenilikçi projeler üretme fırsatı sunuldu. Bu projeler, yerel ölçekte öğrencilere uygulama şansı verdi.G V Xs4 G Wk A Aby X EAyrıca, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Hayat Holding arasında imzalanan "Hayata İyi Bakarız: Ekolojik Okuryazarlık Projesi İş Birliği Protokolü" ile öğrenciler için okul ve sınıf oyunları, görsel videolar ve düşündürücü etkinlikler içeren çalışmalar yapıldı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına yönelik farkındalığı artırmaya yönelik faaliyetlerin artarak devam etmesi planlanıyor. Bu kapsamda, okullarda sürdürülebilirlik eğitimi ve uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte okullarda başlatılacak "yeşil bayrak" projesi, okulların enerji verimliliğini artırmak ve çevreci uygulamaları teşvik etmek amacıyla yapılacak faaliyetleri tescilleyecek. Öğrencilerin doğaya saygı duyması ve çevre dostu alışkanlıklar edinmesi hedeflenecek.G V Xs4 F W U A A TlkOkullarda, enerji tüketimini etkin kullanma, yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik, su tasarrufu, atık yönetimi ve çevre bilinci eğitimleri verilecek. Ayrıca, okul bahçelerinin çevreci görünüme kavuşturulması, hayvan sevgisi ve ağaç dikimi gibi çalışmalar da desteklenecek. Öğrenciler, belirlenen alanlarda ağaç dikimi yapacak ve bu ağaçların bakımını üstlenecek. Bu çalışmalar yakından takip edilerek, başarılı okullar "yeşil bayrak" ile ödüllendirilecek.G V Xs4 E W Y A A9P S N

Editör: Mustafa Işık