Orta Asya`dan Horasan bölgesine Türklerin mimari üslubunu günümüze taşıyan ahşap direkli ve kirişli camilerin, UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne alınmasının ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne girdi.
UNESCO Dünya Mirası Listesi`nde yer alan Çatalhöyük`ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii`nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını aktaran Altay, şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya`mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük`ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii`mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne girmesini şehrimiz için oldukça kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya`mız için hayırlı olsun."
Dünya mirası ilan edilen Beyşehir Eşrefoğlu Camii`nin küresel tanınırlığı artacak
Suudi Arabistan`da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, "Anadolu`nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" adıyla Eşrefoğlu Camii, farklı illerdeki 4 cami ile Türkiye`nin Dünya Mirası Listesi`ne dahil edilen ilk seri kültürel varlıklarından biri oldu.
Ön cephesi kesme taştan yapılan 724 yıllık cami, 48 ahşap direğin üzerine oturtulmuş ahşap tavanı, ahşap ve çini süslemeleri, kündekari sanatıyla yapılmış minberi ve bey mahfili ile Selçuklu geleneğindeki "ulu cami" tarzında inşa edilen camilerin en gelişmiş ve büyük örnekleri arasında yer alıyor.