Haber-Foto: Mustafa Işık

Kurtgöz, Eğitim Maratonu'nun CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açılış konuşmasıyla başladığını ve akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin katılımıyla zenginleştiğini belirtti. Eğitim Maratonu'nun, eğitim gündeminin farklı boyutlarını tartışmak üzere düzenlendiğini vurgulayan Kurtgöz, "24 saat boyunca yüze yakın konuk ile eğitim gündemini konuştuk. Ancak, eğitim konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil." dedi.Başkan Kurtgöz’den Eğitim Maratonu Değerlendirmesi (4)Eğitim Sisteminin Sorunları ve Çözüm Önerileri
Kurtgöz, mevcut eğitim sisteminin çağdaş, laik, bilimsel ve kamusal hizmet anlayışından uzak olduğunu ifade ederek, eğitim bileşenlerinin, yani öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının eğitimde yaşanan sorunlardan muzdarip olduğunu söyledi. "Eğitim sistemimiz, bugün en dertli ve en eksik alanlardan biri haline gelmiştir. Gün geçtikçe bu dertler ve sorunlar artmaya devam ediyor." diye ekledi.

CHP Tokat İl Başkanı, Eğitim Maratonu'nda elde edilen sonuçları da paylaştı. AKP iktidarının, bilinçli bir şekilde eğitim sistemini baltaladığını savunan Kurtgöz, liyakatsiz atamalar ve dinselleştirme politikaları ile eğitim sisteminin niteliksiz hale getirildiğini iddia etti. Köy okulları ve yatılı okulların kapatılması, taşımalı eğitim sisteminin dayatılması ve deprem bölgelerindeki çocukların birleşik okullarda eğitim görmeye devam etmesi gibi sorunlara değinen Kurtgöz, "Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe her geçen yıl düşürülmüştür." dedi.

Eğitimde Yetersizlik ve Uluslararası Değerlendirmeler
Kurtgöz, Türkiye'nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geriye gittiğini belirterek, "2022 PISA araştırmasında Türkiye matematikte 39, fende 34, okumada 36’ncı sırada yer almıştır," dedi. Eğitim bütçesinin düşürülmesi ve pedagojik olmayan projelerin uygulanması gibi nedenlerle eğitimin kalitesinin düştüğünü vurgulayan Kurtgöz, iktidarın eğitim politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Öğretmenlerin Durumu ve Eğitim Politikaları
Kurtgöz, öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Atanmamış öğretmen sayısının AKP iktidarında 1 milyona yükseldiğini belirten Kurtgöz, öğretmenlerin düşük maaşlarla, şiddet ve ölümlerle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi kanun tekliflerinin paydaşlarla görüşülmeden sunulduğunu ve öğretmenlerin haklarının hiçe sayıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaadi olarak mülakatların kaldırılacağını söylemesine rağmen, bu vaadin yerine getirilmediğini belirten Kurtgöz, "Mülakat, yüksek standardı olan bir ölçme aracı değildir. Ancak iktidar, öğretmenleri kendi amaçları doğrultusunda elemeye devam etmek istemektedir." dedi.Başkan Kurtgöz’den Eğitim Maratonu Değerlendirmesi (1)

Üniversitelerdeki Sorunlar ve Mesleki Eğitim
Kurtgöz, üniversitelerdeki demokratik işleyişin KHK uygulamaları ile sona erdirildiğini, nitelikli öğretim görevlilerinin uzaklaştırıldığını ve üniversite öğrencilerinin yurt sorunu yaşadığını ifade etti. "Yoksulluk, gençlerimizin üniversiteyi kazansa bile gidememesine sebep olmuştur." dedi.

Mesleki eğitimin de sorunlarla dolu olduğunu belirten Kurtgöz, MESEM’lerde çocukların iş gören kişiler haline getirildiğini ve ağır işlerde çalıştırıldığını söyledi. "Çocuklarımız, uğradıkları iş kazalarında yaralanmaya ve ölmeye devam etmektedir," dedi.

Eğitimde Ekonomik ve Sosyal Zorluklar
Kurtgöz, Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ve halkın yoksullukla mücadele ettiğini belirterek, "Mahmut Özer’in başlattığı okul öncesinde ücretsiz yemek uygulaması, bir yıl bile sürmeden iptal edilmiştir," dedi. TÜİK verilerine göre çocukların yetersiz beslenme sorunu yaşadığını vurgulayan Kurtgöz, "İktidar bunu görmezden gelmeye devam etmektedir." diye ekledi.

Almus'ta Gaziler Günü kutlandı Almus'ta Gaziler Günü kutlandı

Son olarak Kurtgöz, CHP'nin eğitim mücadelesinin dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edeceğini belirterek, "Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz. Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır." dedi.Başkan Kurtgöz’den Eğitim Maratonu Değerlendirmesi (2)

Editör: Mustafa Işık