Türkiye’de geçmişten bugüne birçok yapı, taş işçiliğiyle sanata dönüştü. Ancak taş duvar ustalarının sayısı, inşaat sektöründe her geçen gün azalıyor. Erzincan’da faaliyet gösteren taş duvar ustaları, sayılarının yok denecek kadar azaldığını belirtiyor. Sektördeki ustalar, bu kadim mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini söylüyor.

Randevuyla Çalışıyorlar

Taş duvar ustaları, işçiliklerinin değer gördüğünü ve talep yoğunluğundan ötürü randevuyla çalıştıklarını belirtiyor. Erzincan’da yazları taş duvar işçiliği yapan ustalar, kışları ise Muğla gibi güney illerinde çalışıyor. Her iki mevsimde de yoğun talep gören ustalar, taş yapıları işleyerek inşa etmeyi sürdürüyor.

“Bu İşin Sanatkarıyız”

Taş duvar ustalarından Şakir Alkan, taş işçiliğinin büyük bir sanat olduğunu ifade ediyor. Alkan, "Taşları çekiçle işleyip harçla duvar yapıyoruz. Eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz bu işin sanatkarıyız, bizden sonra gelenlere de bu mesleği bırakmak istiyoruz," diye konuştu. Ustaların sayısının azaldığını belirten Alkan, taş işçiliğinin günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu vurguluyor.

Özcan Deniz öyle birşey söyledi ki: Yer yerinden oynadı! Özcan Deniz öyle birşey söyledi ki: Yer yerinden oynadı!

Yüksek Kazanç

Taş duvar ustalarının geliri de oldukça dikkat çekici. Şakir Alkan, taş duvar ustalarının günlük 3.500 - 4.000 lira kazandığını, bu da aylık 100 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. Mesleklerinin zorluğuna rağmen, kazançlarının karşılığını aldıklarını belirten ustalar, bu işin maddi getirisine rağmen yeni nesillerin mesleğe ilgi göstermediğini dile getirdi.

Geleneksel Yapılar Tercih Ediliyor

Almanya’da yaşayan Hıdır Yıldız, Erzincan’da ev yaptırırken bahçesine taş duvar ördürdüğünü belirtti. Yıldız, "Taş duvar ustası bulmak çok zor. Bu işçilik, evimin doğallığını ve estetiğini artırıyor," dedi. Taş duvarların geleneksel ve estetik yapıları, bu alana olan ilgiyi canlı tutmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA