Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle avukatlara ödenecek ücretlerde yüzde 60 ila 102 oranında artış sağlandı. Yeni tarife, avukatların hizmetlerine göre detaylı ücretlendirme düzenlemeleri getirirken, özellikle danışmanlık, dilekçe yazımı, vergi ve tüketici davalarında önemli zamlar dikkat çekiyor.

Danışmanlık ve Dilekçe Ücretlerine Zam

Tarifeye göre, büroda sözlü danışmanlık hizmetinin saatlik ücreti 3 bin 500 TL olarak belirlendi. Takip eden her saat için ise 1.500 TL ücret talep edilecek. Ayrıca, dilekçe yazımı, ihtarname ve protesto gibi işlemler için avukatlar 4 bin 500 TL talep edebilecek. Daha kapsamlı hukuki belgeler hazırlamak isteyenler için ücretler, yönetmelik ve vasiyetname gibi belgelerde 24 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Köy meydanında sinema keyfi! Köy meydanında sinema keyfi!

Tüketici ve Vergi Davalarında Ücretler Arttı

Tüketici mahkemelerinde kredi taksitlerinin uyarlanması davaları için avukatlar 14 bin TL alabilecek. Genel dava takiplerinde ise bu ücret 15 bin TL'ye yükseldi. Vergi mahkemelerinde duruşmasız işlerin takibi 18 bin TL, duruşmalı işlerin takibi ise 36 bin TL olarak belirlendi.

Anonim Şirketler ve Mahkemeler İçin Ücret Artışları

Anonim şirketlerde sözleşmeli avukatlar için ücretler 15 bin 800 TL'den 32 bin TL'ye çıkarıldı. Mahkemelerde dava takip ücretleri de önemli oranda arttı. Sulh hukuk mahkemelerinde dava takip ücreti 18 bin TL’ye yükselirken, asliye mahkemelerinde bu rakam 30 bin TL oldu.

Ağır Ceza ve Çocuk Davaları Ücretleri

Ağır Ceza Mahkemeleri ve çocuk davalarında avukatlar için belirlenen ücret, yüzde 61 oranında artarak 48 bin TL'ye yükseldi. Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına dair davalarda ise avukatlar 12 bin TL ücret talep edebilecek.

İstinaf ve Bölge Mahkemeleri Ücretleri

Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde ilk derece davaları için takip ücreti 25 bin TL’ye çıkarken, istinaf yoluyla görülen duruşmalı işlerde avukatlar 16 bin TL talep edebilecek.

Muhabir: Esengül İşleroğlu