Haber-Foto: Mustafa Işık
ATAK-DER Kurucu Genel Başkanı Ömer Özkan, Tokat Hürsöz’e yaptığı açıklamalarda, derneğin çalışmalarını ve Tokat’ın deprem riski hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özkan, yaklaşık on aydır aralıksız sürdürdükleri çalışmalardan ve halkın olumlu geri dönüşlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Afet Çalışmaları ve Halkın Teşekkürü
Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği (ATAK-DER) Kurucu Genel Başkanı Ömer Özkan, on aydır aralıksız devam eden çalışmaları hakkında bilgi verdi. Özkan, “Biz yine aynı şekilde yaklaşık on aydır her gün devam ediyoruz. Allah'ın izniyle bu işe devam edeceğiz. Çok şükür, her zaman diyorum ki Rabbimize şaşırtmayan için hamdolsun. O bize nefes verdiği sürece, biz de devletimizin emrinde, milletimizin hizmetinde elimizden geleni yapacağız. On ayı aşkın süredir bu görevi sürdürüyoruz ve bu süre zarfında insanlarımızdan aldığımız en güzel tepki şu ki: 'Allah sizden razı olsun. Sizin sayenizde evlerimize güvenle giriyoruz. Artık sizin sayenizde tekrar rahatça uyuyabiliyoruz.' Bu duygularla, binlerce hatta yüz binlerce duayla işimizi yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Tokat’ın Deprem Riski ve Tahminler
Tokat’ın Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatan Özkan, şehrin geçmişte yaşadığı depremleri ve gelecekte olası sarsıntılarla ilgili yaptıkları çalışmaları paylaştı. Özkan, “Tokat ilimiz gerçekten kritik bir hat üzerinde, yani Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde bulunuyor. Şehrin merkezinden geçen bu fay hattı daha önce Erbaa ve Niksar gibi bölgelerimizi haritadan silmişti. Ancak uzun yıllardır bu fay hattında yıkıcı bir sarsıntı olmadı, bu da bir tesellimiz. Şu anda elimizde bu konuda herhangi bir yıkıcı deprem tahmini yok. Araştırmacılar kendi bulgularını paylaşacaklar elbette, ancak Afet Tespit ve Arama Kurtarma Derneği olarak 72 saat içinde kesinlikle Tokat'ta yıkıcı bir deprem beklenmediğini gönül rahatlığıyla ifade edebilirim.” dedi.
Belediye ile İş Birliği ve Kentsel Dönüşüm Projeleri
Özkan, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu ile yapılan görüşmelerden bahsetti. “Geçtiğimiz günlerde Sayın Belediye Başkanı ile de görüştük. Kendisine de 3.8 büyüklüğündeki depremi ilettik. Akşam saatlerinde programda yer alırken bize zaman ayırdı, bu da onun ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Bu hafta içinde bir araya geleceğiz ve projelerimizi masaya yatıracağız. Sayın Belediye Başkanı Mehmet Kemal Bey ile bu konuda olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum.” diye konuştu. Özkan, kentsel dönüşüm projelerinin Tokat için önemine de dikkat çekerek, “Yazıcıoğlu soyadı Tokat için önemlidir, çünkü bu isim kolay kazanılmaz. Dolayısıyla ilk konuşacağımız konu, son beş yıldır görüşmekte olduğumuz gibi yerel yönetimlerde kentsel dönüşüm olacak.” dedi.
Deprem Çalışmalarında Bilim ve Teknoloji Kullanımı
Özkan, ATAK-DER’in deprem çalışmalarında bilim ve teknolojiye dayalı yöntemler kullandığını vurguladı. “Jeoloji, jeofizik bölümü gerçek bir bölüm. Ama bir de teknoloji bilimi denen bir şey var. Lütfen buna da alışsınlar, buna da inanmaya başlasınlar. Eğer bugün yapay zekayı dünyayı yönetmekle kullanıyorsak, yarınki hava durumunu, yağmur mu, kar mı, fırtına mı, şimşek mi tahmin edebiliyorsak, biz de şu anda aynı bilimle depremlerin nerelerde, ne şiddetlerde olacağını çözebiliyoruz. Ve bunun en güzel kanıtı on aydan bu yana yaptığımız veriler.” ifadelerini kullandı.
Özkan, Malatya’da yaşanan depremlerden örnekler vererek, doğru tahminlerde bulunmalarının önemini anlattı. “Benim 4.3 dediğim yerde 4.3 geliyor, 5.3 gelmiyor. Ne olursunuz buna dikkat edin. Lafın kısacası şu: Malatya'dan sabah saatlerinde telefonlarım yine çalmaya başladı. Korkan kardeşlerimiz hemen sorularını sormaya başladılar. 'Başkanım, bu deprem artçı mıydı? Öncü müydü?' diye sordular. Bizde böyle bir kavram yok. Biz depremleri artçı veya öncü diye değerlendirmiyoruz.” dedi.
Birinci Türk Dünyası Gençlik Buluşması ve STK Temsilciliği
Özkan, 28-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenen Birinci Türk Dünyası Gençlik Buluşması ve Türkiye geneli STK’ların buluşmasına katıldıklarını belirtti. Tokat ilini başarıyla temsil ettiklerini söyleyen Özkan, “Tokat Valiliğimiz bu sene bizi seçti. Çok şükür olsun. Sayın Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğümüze yürekten ve gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Orada yabancı ülkelerin milletvekilleri, devlet başkan yardımcıları, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerin milletvekilleri, devlet yetkilileri ve Türkiye genelindeki STK'ların başkanlarıyla harika bir üç gün geçirdik. Kendimizi anlattık. İnsanlar gerçekten çok şaşırdılar. Benim en şaşırdığım şey ise şu oldu: Türkiye'nin hemen hemen her STK'sından bir yetkili şu anda bizim WhatsApp gruplarımızda var. Biz bile bunu yeni öğrendik. Bu gururu da Tokat adına, sizlerin aracılığıyla Türkiye'deki bütün hemşehrilerimizle paylaşmak istiyorum.” dedi.
Özkan, gelecekte de Tokat’ı en iyi şekilde temsil edeceklerini belirterek, “İnşallah bir sonraki programlarda da, nerede ve ne şekilde olursa olsun, en güzel şekilde ilimizi temsil edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” diyerek sözlerini tamamladı.