Almanya’da yaklaşık 16 bin Türk vatandaşı, iltica başvurularının reddedilmesi nedeniyle sınır dışı edilmeyi bekliyor. Bu süreçte Türkiye ve Almanya arasında, sınır dışı edilme prosedürünün nasıl uygulanacağı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

İltica Başvuruları Reddedilen 16 Bin Türk

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre, Almanya'da iltica başvurusu reddedilen ve Türkiye'ye geri gönderilmesi gereken 15 bin 789 Türk vatandaşı bulunuyor. Bu kişilerden 12 bin 835'inin müsamaha belgesi var. Müsamaha belgesi, Almanya’da sınır dışı edilmeleri için geçici engeller bulunan kişilere verilen bir belge olarak biliniyor. Almanya’da sınır dışı edilmesi gereken yabancıların yüzde 7’si Türk vatandaşlarından oluşuyor.

Akraba evliliklerine yasak yolda! Akraba evliliklerine yasak yolda!

Sınır Dışı Edilme Süreci ve Anlaşmazlık

Almanya, iltica başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının sınır dışı edilme sürecini hızlandırmak istiyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul’da yapacağı görüşmede, bu konunun ele alınması bekleniyor. Alman hükümet yetkilileri, Erdoğan’ın prensip olarak Türk vatandaşlarını geri alma konusunda olumlu sinyaller verdiğini belirtse de, sürecin nasıl uygulanacağı hâlâ belirsizliğini koruyor.

Berlin, sınır dışı edilecek Türk vatandaşlarının geniş gruplar hâlinde charter uçaklarıyla gönderilmesini talep ediyor. Ancak Türkiye, toplu sınır dışı işlemlerinin yapılacağı bir ülke olarak görülmek istemiyor ve bu tür görüntülerin kamuoyuna yansıtılmasını reddediyor.

İltica Başvurularında Düşüş

2024 yılının ilk yarısında, iltica başvuruları reddedilen 441 Türk vatandaşı Almanya’dan Türkiye’ye sınır dışı edildi. 2023’te ise bu rakam bin 300 olarak kayıtlara geçmişti. 2024’ün Ocak-Eylül ayları arasında 24 bin 462 Türk vatandaşı Almanya’ya iltica başvurusu yaptı. Türk vatandaşları, iltica başvurusunda bulunanlar arasında Suriye ve Afganistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı, 2019’da yüzde 47,4 iken 2024’te yüzde 9,6’ya kadar geriledi.

Muhabir: Emel Tekbaşoğlu Sürer