Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile ticari işlemlerde fiş, fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi veya usulsüz düzenlenmesi durumunda hem alıcılara hem de satıcılara artırımlı vergi cezaları uygulanacak. Alıcıların kendilerine belge verilmediğini bildirmeleri durumunda ceza almalarının önüne geçilecek.

Belge Düzenlemeyenlere Cezalar Artırılıyor

Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgelerin (fatura, fiş, serbest meslek makbuzu vb.) birden fazla kez düzenlenmemesi halinde, alıcı ve satıcı her bir tespit için kademeli olarak artan cezalara tabi tutulacak. Örneğin, ilk tespitte 10 bin lira ceza kesilirken, ikinci tespitte bu ceza 20 bin liraya, üçüncü tespitte 30 bin liraya çıkacak. Beşinci tespitte 50 bin liraya ulaşan ceza, altıncı tespitten itibaren 100 bin liraya kadar yükselecek.

Plevnespor’dan Bornova’ya tek atış, 3 puan Plevnespor’dan Bornova’ya tek atış, 3 puan

Fiş Almayanlar da Cezalandırılacak

Belge düzenlenmediği durumlarda, hem satıcı hem de alıcı sorumlu tutulacak. Ancak alıcılar, kendilerine belge verilmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirlerse ceza almaktan kurtulacaklar. Bu durumda, belge düzenlemeyen satıcılara 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezası kesilecek. Eğer alıcı, kendisine verilen belgenin fatura, fiş ya da makbuz dışında başka bir belge olduğunu fark eder ve 5 iş günü içinde bu durumu vergi dairesine bildirirse, yine ceza almaktan muaf olacak. Ancak satıcıya bu durumda 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Kayıt Dışı Faaliyete Ekstra Yaptırım

Tebliğ, kayıt dışı faaliyette bulunanlara yönelik yaptırımlar da içeriyor. Vergi mükellefi olmadan ticari faaliyet gösterenler, vergi ziyaı cezasının %50 artırımlı haline maruz kalacak. Ayrıca, mükellefiyet tesis edildikten sonra geçmiş dönemler için de vergi dairelerince yeni bir tarhiyat yapılırsa, bu cezalarda da artırımlı uygulamaya gidilecek.

Dijital Faaliyetlerde de Ceza

Dijital platformlarda reklam, ilan, satış ve kiralama işlemlerine ilişkin bildirimlerin eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda, her bir bilgi için ayrı ayrı ceza kesilecek. Böylece internet ortamındaki ticari faaliyetler de sıkı bir denetime tabi tutulacak.

Kaynak: AA