Haber-Foto: Mustafa Işık
AK Parti Tokat Kadın Kolları Başkanı Nurgül San, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın hakları üzerine önemli açıklamalarda bulundu. İl binasında yapılan basın açıklamasına, Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Havva Sabuncuoğlu, İl Başkanı Adem Dizem, AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan’ın eşi ve eski Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan ve teşkilat üyeleri katıldı.San, yaptığı basın açıklamasında, kadınların ekonomik, politik ve sosyal hayatta eşit haklara sahip olma mücadelesinin önemine vurgu yaparak, tüm kadınların bu anlamlı gününü kutladı.
San’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kadın-Erkek Eşitliği Vurgusu
Nurgül San, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadın-erkek eşitliği konusundaki sözlerine atıfta bulunarak, “Kadın ve erkek, Allah'ın kulu olmakla da vatandaş olmakla da eşittir. Üstünlük gayrettedir, üretkenliktedir, ilimdedir, ahlaktadır.” dedi. San, AK Parti olarak kadınların bireysel özgürlükleri ve sosyal hayattaki varlıklarını bir “hak mücadelesi” olarak gördüklerini ifade etti.
Türk Kadınının Tarihsel Kazanımları
San, Türk kadınının Cumhuriyet’le birlikte birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu ancak bu haklarını uzun yıllar tam olarak kullanamadığını belirtti. 2013 yılında kamusal alanda kılık kıyafet özgürlüğünün getirilmesiyle kadınlar arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırıldığını ve 2015’te kadınların seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaya başladığını söyledi. Parlamentodaki kadın oranının 1935’te yüzde 4.1 iken, bugün yüzde 20’ye ulaştığını ifade etti.Eğitimde ve İstihdamda Kadınların Güçlenmesi
AK Parti’nin 81 ilde açtığı üniversitelerle kız öğrencilerin üniversiteye devam oranında büyük bir artış yaşandığını belirten San, kız öğrencilerin okullaşma oranının 2002’den bu yana yüzde 52’lere ulaştığını söyledi. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumlarda kadın mühendislerin ve teknoloji şirketlerindeki kadınların önemli roller üstlendiğini vurguladı.
Kadınların Her Alanda Aktif Rolü
San, kadınların siyasetten ekonomiye, akademiden sanata kadar her alanda önemli görevler üstlendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde kadına karşı şiddet, eğitim, siyasi temsil ve ekonomik eşitsizlik gibi konularda öncü adımlar atıldığını ifade etti. Kadınların artık sadece evde değil, iş hayatında, siyasette ve sivil toplumda aktif olarak yer aldığını söyledi.
AK Parti’nin Kadın Haklarına Yönelik Düzenlemeleri
AK Parti’nin kadın hakları konusunda hayata geçirdiği düzenlemelerden bahseden San, Anayasa’nın 10. maddesine “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” hükmünün eklendiğini, 2005’te Türk Ceza Kanunu’na “kadına karşı şiddet suçtur” ilkesinin getirildiğini ve 2010’da pozitif ayrımcılık ilkesinin Anayasa’ya eklendiğini hatırlattı. Ayrıca, ŞÖNİM, Kadın Konuk Evi, KADES, Elektronik Kelepçe ve ALO 183 gibi uygulamalarla kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik önemli adımlar atıldığını belirtti.
Eğitimde Kadınların Güçlenmesi ve İstihdam Oranları
San, eğitimi en önemli fırsat eşitliği aracı olarak gördüklerini belirterek, kadınların eğitim seviyelerinin yükselmesinin toplumsal kalkınmaya da katkı sağladığını söyledi. Üniversite mezunu kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 68.8’e ulaştığını ve en az bir eğitim düzeyini tamamlama oranının yüzde 90’lar seviyesine çıktığını ifade etti.
Kadın Hakları Mücadelesinde Kararlılık
Nurgül San, elde edilen kazanımlara rağmen daha yapılacak çok iş olduğunun farkında olduklarını belirterek, AK Parti olarak kadın hakları ve eşitlik mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı. Kadınların güçlü olduğu bir toplumun geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğini söyleyen San, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.