arım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıda israfının önüne geçmek amacıyla otellerdeki gıda israfını incelemeye yönelik yeni bir proje başlattı. Bu çalışma kapsamında, açık büfe sistemlerinin gıda israfına olan etkisi araştırılacak ve sürdürülebilir gıda sistemi ile tüketici bilinçlendirilmesi için bir yol haritası oluşturulacak. Çalışmalar, menü planlaması, stok yönetimi, tabak kullanım alışkanlıkları gibi birçok faktör üzerinde yoğunlaşacak.

Açık Büfe İsrafı Mercek Altında

Bakanlık, özellikle her şey dahil otel konseptlerinde tabaklardan geri dönen yemek miktarını ve açık büfe sisteminin israfa olan etkilerini değerlendirecek. Menü planlaması, hatalı pişirme yöntemleri ve gıda dekorasyonu gibi konular araştırılacak. Mutfak şeflerinin ve personelinin gıda israfı konusundaki bilgi düzeyleri incelenerek çözüm önerileri geliştirilecek.

Srhyrt5Hy

Vatandaşa Çağrı: Kredi kartına komisyon isteyeni bildirin! Vatandaşa Çağrı: Kredi kartına komisyon isteyeni bildirin!

Demografi Bazlı Planlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı da “sorumlu turizm” yaklaşımıyla, misafir demografisi bazlı üretim planlamaları yapmayı hedefliyor. Bu kapsamda otellerin misafir profiline uygun olarak daha doğru miktarda yemek üretmesi sağlanacak. Ayrıca, farkındalık eğitimleriyle hem işletme sahipleri hem de tüketicilerin bilinç düzeyinin artırılması planlanıyor.

Gıda Paketi Düzenlemeleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdaların ait olduğu partiyi tanımlayan işaretlemelere ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeyle birlikte, gıda paketlerinde parti numarası veya işaretinin yer alması zorunlu hale gelecek. Aksi takdirde, işaret veya numara taşımayan ürünlerin piyasaya sürülmesine izin verilmeyecek.

İsrafı Önlemek Sürdürülebilirliği Sağlayacak

Bakanlık verilerine göre, her bir milyon kilogram kurtarılan gıda, ciddi miktarda su, enerji ve doğal kaynak tasarrufu sağlıyor. Gıda israfının azaltılmasıyla su ve enerjide sürdürülebilirlik sağlanarak çevresel etkiler azaltılacak.

Muhabir: Nuray Uluözlü