ABD'nin Florida eyaletini vuran Milton Kasırgası, Başkan Joe Biden tarafından "yüzyılın kasırgası" olarak adlandırıldı. Tampa Körfezi'nde karaya çıkan kasırga, hızı 230 kilometreye ulaşan rüzgarlarla büyük yıkıma yol açtı. Tampa'da 3. kategoriye inmesine rağmen Milton, Florida’nın iç kesimlerine doğru ilerleyerek büyük zarara neden oluyor.

Zorunlu Tahliyeler Başla

Milton Kasırgası nedeniyle Florida'nın batı kıyısında geniş bir alanda zorunlu tahliyeler başlatıldı. Sarasota bölgesi ve çevresinde 1,7 milyon insan elektriksiz kaldı. Tahliye emirlerine uymayanların büyük bir tehlike altında olduğu uyarısı yapılırken, birçok kişi okul ve kamu binalarında sığınak bulmaya çalıştı. Özellikle yaşlı nüfus, tahliye merkezlerine yönlendirildi.

Cem Garipoğlu Yeniden Kabrine Konuldu Cem Garipoğlu Yeniden Kabrine Konuldu

Fırtına Dalgalanmaları ve Su Baskınları

Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Milton'ın karaya çıkışıyla birlikte 4 metreye kadar yükselen deniz suları ve fırtına dalgalarının hayatı tehdit eden su baskınlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Kasırganın merkezine yakın bölgelerde yer alan evlerin çoğu ciddi hasar aldı. Meteorologlar, su baskınlarının özellikle Tampa Körfezi ve Charlotte Limanı gibi düşük rakımlı alanlarda etkili olacağını belirtti.

Tahliye ve Güvenlik Uyarıları

Florida Valisi Ron DeSantis, kasırgadan etkilenen 51 ilçe için olağanüstü hal ilan etti. Bölgedeki yetkililer, halka evlerinde kalmalarını ve sığınaklardan çıkmamalarını tavsiye ediyor. Başkan Joe Biden ise kasırga öncesi yaptığı açıklamada, halkı bölgeden ayrılmaya çağırmıştı. Biden, bu durumun "ölüm kalım meselesi" olduğunu vurguladı.

Elektrik Kesintileri ve Hasar

Milton Kasırgası'nın neden olduğu şiddetli rüzgarlar sonucu çok sayıda ağaç ve enerji nakil hattı devrildi. Florida genelinde yaklaşık 1,5 milyon ev ve iş yeri elektriksiz kaldı. Kasırganın etkisiyle şimdiye kadar en az 125 ev ciddi şekilde hasar gördü ve çok sayıda hortum meydana geldi.

Kaynak: AA